Ads Top

Sluisbuurt op Zeeburgereiland krijgt innovatief warmtesysteem

 

De Sluisbuurt op Zeeburgereiland krijgt een innovatief warmtesysteem. Op 18 mei 2021 stemde het college van B en W, mede-aandeelhouder in Westpoort Warmte (WPW), in met het besluit om te investeren in een hybride Warmte Koude Opslag (WKO) en de infrastructuur die daarbij hoort. Dit is een eerste stap op weg naar een collectief warmtesysteem in de Sluisbuurt. Oorspronkelijk werd voor de Sluisbuurt gekeken naar een warmtenet op hoge temperatuur, terwijl nieuwbouwwoningen ook heel goed met een lagere temperatuur verwarmd kunnen worden.

Westpoort Warmte, een joint-venture van de gemeente en Vattenfall, wil in de Sluisbuurt een hybride systeem realiseren: een warmte- en koudeopslag (WKO) in combinatie met stadswarmte. Met een grote centrale warmtepomp wordt de bronwarmte uit de opslag opgewarmd tot de benodigde verwarmingstemperatuur. Het WKO systeem wordt aangevuld met ‘traditionele’ collectieve stadswarmte voor de verwarming van tapwater en bij een eventuele extra vraag naar warmte, bijvoorbeeld in koude perioden.

Het systeem gaat warmte leveren aan het eerste ‘energiecluster’ in de Sluisbuurt. Dit bestaat uit ongeveer 12 kavels met circa 1.700 woningen, waarvan ongeveer 780 studio’s voor jongeren- en studentenhuisvesting. Daarnaast komt hier rond de 35.000 m2 aan andere voorzieningen, zoals een supermarkt, scholen en bedrijfsruimten.

In de komende jaren wil WPW nog twee andere energieclusters in de Sluisbuurt realiseren om de hele nieuwe wijk van warmte en koude te voorzien.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.