Ads Top

ACM geen sta-in-de weg bij experimenten met duurzame energie als consumenten worden beschermd


Consumenten kunnen de komende jaren steeds vaker te maken krijgen met pilots waarbij nieuwe duurzame energiebronnen in de praktijk worden getest. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van waterstof voor het verwarmen van huizen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt het belangrijk dat ervaring kan worden opgedaan met het gebruik van waterstof. Tegelijkertijd vindt de ACM het belangrijk dat de belangen voor consumenten, waaronder veiligheid, goed bewaakt én wettelijk gewaarborgd worden. Omdat netbeheerders een belangrijke rol spelen bij experimenten met waterstof roept de ACM het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) op hun rol ook wettelijk te regelen.

Het gebruik van waterstof in de gebouwde omgeving staat nu nog in de kinderschoenen. De ACM constateert in het Signaal 2021 dat de belangen van bewoners van wijken of gebouwen waar geëxperimenteerd wordt met het gebruik van waterstof als vervanging van aardgas niet wettelijk geregeld zijn. Dat betekent dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) daarop nu geen toezicht kan houden en niet kan optreden als bijvoorbeeld de leveringszekerheid onvoldoende verzekerd is. Ook is er door de wetgever geen toezichthouder aangewezen als het gaat om de veiligheid bij het leveren van waterstof aan consumenten.

Daarom roept de ACM het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) op om de belangen van consumenten, waaronder veiligheid, bij waterstofexperimenten in wetgeving te verankeren en een toezichthouder voor de veiligheid aan te wijzen. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben al specifieke expertise op het gebied van veilig gastransport in de gebouwde omgeving en hoge-druk-waterstoftransport.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.