Ads Top

Universiteit opent modern en duurzaam onderwijscentrum

Eén duurzaam onderwijscentrum met innovatieve labs, veel flexibele studentwerkplekken en moderne collegezalen onder één dak. Studenten en docenten van de faculteiten Geowetenschappen, Bètawetenschappen en Geneeskunde (Biomedische Wetenschappen) maken sinds kort gebruik van één gezamenlijk transparant en duurzaam onderwijsgebouw op het Utrecht Science Park. Het Victor J. Koningsbergergebouw wordt op woensdag 4 november officieel geopend.

De faculteiten Bètawetenschappen, Geowetenschappen en Geneeskunde (Biomedische Wetenschappen) maken allen gebruik van de onderwijsvoorzieningen die ontmoeten, samenwerken en kennis delen zoveel mogelijk ondersteunen. Doordat in het nieuwe onderwijscentrum de verschillende disciplines bij elkaar in 1 gebouw zitten en er veel open werkruimtes zijn, bevordert dit de interdisciplinaire samenwerking. Het nieuwe gebouw voldoet aan de eisen van studenten en docenten. “We hebben nu een laboratorium dat echt geschikt is voor een biochemiepracticum. Dat maakt een enorm verschil”, aldus de enthousiaste docent Stefan Rüdiger.

Duurzaamheid is in opdracht van de universiteit uitgangspunt geweest in het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten. In het Koningsbergergebouw zijn energiezuinige LED verlichting en bewegingsdetectie toegepast, en de grote trappen nodigen bijvoorbeeld uit tot traplopen in plaats van liftgebruik. De transparante gevel met vaste lamellen laat wel licht door, maar houdt de warmte binnen. Samen met andere maatregelen, zoals het gebruik van warmtekoudeopslag, een restwarmte energiecentrale, zonnepanelen op het dak en doordacht materiaalgebruik is het onderwijscentrum gebouwd op de toekomst. Medewerkers en studenten kunnen zelf ook bijdragen aan een duurzaam gebruik van het gebouw. In het kader van de pilot afvalscheiding EcoSmart zijn de afvalbakken voorzien van compartimenten voor papier, plastic, GFT en restafval.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.