Ads Top

BSH wint in Nederland kort geding van Britse stofzuigerfabrikant Dyson

BSH is in het gelijk gesteld in een kort geding over het energielabel van Bosch en Siemens stofzuigers. De Britse stofzuigerfabrikant had de Nederlandse dochteronderneming van BSH Hausgeräte GmbH in een kort geding gedagvaard. De aanklacht was onder andere dat BSH consumenten misleidde met betrekking tot het energieverbruik van een aantal stofzuigers die het bedrijf produceert. De rechtbank in Amsterdam heeft vandaag geoordeeld dat het
AAAA-energielabel van BSH stofzuigers correct is. Alle vorderingen van Dyson zijn afgewezen.

"De rechtbank heeft duidelijk gemaakt dat de aantijgingen van Dyson over het energielabel van onze stofzuigers totaal ongegrond waren. BSH houdt zich strikt aan alle wettelijk bepaalde richtlijnen voor het EU-energielabel. Dyson doet er verstandig aan deze uitspraak te accepteren en zich voortaan te richten op de eerlijke concurrentie tussen de beste technologieën en producten, in plaats van weer een juridische procedure aan te spannen", legt de heer Karsten Ottenberg, CEO van BSH Hausgeräte GmbH, uit.

Vorige week al, op 11 november 2015, heeft het Europese Hof van Justitie tijdens een rechtszaak over de regelgeving met betrekking tot het EU-label van stofzuigers een aanklacht van Dyson in haar geheel afgewezen en de beschuldiging van misleiding van consumenten ongegrond verklaard. Het Europese Hof vermeldde tevens dat de procedure die in het kader van het EU-label is vastgelegd, de beste manier is om consumenten te voorzien van betrouwbare en volledige informatie. Het Europese Hof heeft dus de EU-testprocedure bevestigd die door Dyson werd aangevochten. Dyson gebruikte de Europese testprocedure om BSH van consumentenmisleiding te beschuldigen. BSH was zelf niet betrokken bij deze procedure. Voor informatie over de uitspraak van het Europese Hof van Justitie, klik hier.

Vanwege de onjuiste en ongegronde beschuldigingen over het gebruik van het energielabel, bereidt BSH op dit moment in Groot-Brittannië een juridische procedure voor wegens smaad, zowel tegen de Britse onderneming Dyson als tegen de eigenaar zelf, Sir James Dyson. Tijdens een andere procedure, die in het najaar van 2014 speelde, heeft BSH in diverse Europese landen kunnen bewijzen dat de waarden op de energielabels van het Britse bedrijf onjuist waren. Het gebruikmaken van dit energielabel met onjuiste gegevens werd door de rechtbank in Duitsland verboden en Dyson heeft de waarden op stofzuigers in heel Europa moeten aanpassen.

Sinds 1 september 2014 moeten alle stofzuigers die in de Europese Unie verkocht worden voorzien zijn van een EU-label. Daarnaast mogen fabrikanten alleen nog stofzuigermodellen produceren met een vermogen van minder dan 1.600 watt. Door de invoering van dit energielabel krijgen consumenten voor het eerst inzicht in de belangrijkste specificaties van een stofzuiger: het reinigingsvermogen op verschillende ondergronden, de stofopslagcapaciteit, de hoeveelheid geluid die hij produceert en het energieverbruik. Op basis van deze belangrijke punten kan de consument voor het eerst de stofzuigers van verschillende fabrikanten met elkaar vergelijken. Het meest opvallende cijfer is de energieklasse. Dit is een schaal die loopt van de beste energieklasse (A) tot de slechtste (G) en die het energieverbruik beschrijft, maar niet hoe goed het apparaat schoonmaakt. Voor veel consumenten is dit laatste een belangrijk aankoopcriterium en daarom wordt dit cijfer onderaan op het energielabel weergegeven - één waarde voor vloerbedekking en één waarde voor een harde ondergrond. Bij de aanschaf van een nieuwe stofzuiger hechten consumenten ook steeds meer waarde aan de hoeveelheid geluid die geproduceerd wordt. Ook deze waarde staat, net als de stofheruitstoot onderaan op het EU-label.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.