Ads Top

'ING meest klimaatschadelijke bank van Nederland'

Van alle Nederlandse banken investeert ING het meest in energiebronnen die schadelijk zijn voor het klimaat. Dat blijkt uit nieuw praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer. Nederlandse banken investeerden de afgelopen vijf jaar minimaal 30 miljard dollar in fossiele energiebedrijven. Maar liefst 25 miljard dollar daarvan komt voor rekening van ING. Van de onderzochte investeringen van ING in de energiesector gaat 89 procent naar olie, kolen en gas. ABN Amro en AEGON zijn ook relatief grote investeerders in deze fossiele energiebronnen. Rabobank leent ongeveer evenveel uit aan fossiele als aan duurzame bedrijven in de energiesector, maar verlaagde haar investeringen in de fossiele energie-sector in recente jaren wel.

Uit het internationale onderzoek dat in opdracht van de Eerlijke Bankwijzer en haar zusterorganisaties is uitgevoerd in acht landen blijkt dat banken nog altijd veel te weinig investeren in duurzame energie. Dit percentage steeg wel iets, in de periode 2004-2014 van 6 naar 8 procent. In Nederland is het beeld vergelijkbaar. Het aandeel financiering van hernieuwbare energie steeg van 1 procent naar 5 procent van de totale investeringen in energiebronnen. In 2014 was er een aanzienlijke stijging waarneembaar in duurzame investeringen. Deze stijging staat echter nog niet in verhouding tot de grote investeringen die nodig zijn om klimaatverandering aan te pakken.

Weliswaar investeert ING ook flink in duurzame energie, maar die investeringen staan in geen verhouding tot de 8 maal zo grote investeringen in klimaatonvriendelijke fossiele energie. Tegenover 25 miljard dollar aan leningen aan belangrijke bedrijven en projecten in de fossiele sector, staat bij ING slechts 3 miljard dollar aan leningen aan belangrijke bedrijven en projecten in hernieuwbare energie. ASN Bank, Triodos en NIBC scoren veruit het beste in het onderzoek.

Evert Hassink, woordvoerder Eerlijke Bankwijzer: "De dramatische effecten van klimaatverandering zijn al zichtbaar. Ook ING weet dat er nu wat moet gebeuren, maar blijft desondanks fors investeren in fossiele energiebronnen. Dat moet echt veranderen. Banken moeten in sneltreinvaart hun investeringen verschuiven van fossiele naar duurzame energiebronnen." Klanten van banken kunnen bij de Eerlijke Bankwijzer zien welke banken bij investeringskeuzes klimaatverandering daadwerkelijk serieus nemen.

AEGON, Van Lanschot, SNS Bank, ABN Amro, ING en Rabobank investeren ook relatief veel in aandelen van fossiele energiebedrijven. Zo belegt AEGON minstens twee miljard dollar in de fossiele energiesector. Delta Lloyd investeert ook nog veel in fossiele energiebedrijven maar reduceerde die beleggingen de afgelopen jaren met 14 procent. In het klimaatbeleid van banken is de afgelopen jaren weinig verbeterd en ook in de praktijk schieten banken dus nog vaak tekort. Duidelijkheid vanuit de overheid en de druk van klanten kunnen er voor zorgen dat banken meer in duurzame energiebronnen gaan investeren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.