Ads Top

Drenthe tekent Green Deal met biovergister

De provincie Drenthe heeft een Drentse Green Deal gesloten met Bio Energy Hartlief-Lammers. Het bedrijf gaat een samenwerking aan om de biovergister in Donderen te moderniseren. Binnen de Green Deal is 200.000 euro als lening en 64.000 euro als subsidie gereserveerd voor twee innovatieve projecten die de vergistingsketen gaan versterken. Het initiatief draagt bij aan de provinciale doelstellingen op het gebied van energie, duurzaamheid en economie.

Bio Energy Hartlief-Lammers BV wil in samenwerking met PROCES-Groningen, haar bedrijfsproces optimaliseren en het energierendement verbeteren. Laagwaardige reststromen zoals kippenmest, compost uit de champignonteelt, berm- en natuurgras worden - als goedkoper alternatief voor mais en bietenpulp - verwerkt in een testunit ter grootte van een zeecontainer. Uit proeven op laboratoriumschaal is al aangetoond dat dit concept succesvol is.

Van het restproduct van het vergistingsproces, digestaat genoemd, maakt Hartlief- Lammers duurzame briketten die makkelijker vervoerbaar zijn dan mest en een concurrerend alternatief vormen voor kunstmest in de lokale land- en tuinbouw.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.