Ads Top

NAM stelt fracking bij Saaksum uit

Deze week heeft minister Kamp bevestigd dat fracking bij conventionele gasvelden in Nederland op een verantwoorde en veilige manier kan worden uitgevoerd. Hiermee reageerde hij op een motie in de Tweede Kamer. 

Evenals de minister is ook NAM ervan overtuigd dat de frack-techniek veilig uitgevoerd kan worden. In die zin ziet NAM ook geen reden om af te zien van een verdere uitvoering van de plannen. NAM heeft echter besloten het fracken bij Saaksum tot nader order uit te stellen gezien de regionale gevoeligheden rond het Groningen-gasveld.  NAM wil de tijd nemen om met de betrokkenen, zoals omwonenden, dorpsbelangens, gemeentebesturen en provincie verder in gesprek te gaan over de fracking activiteiten.

De komende weken zijn wel werkzaamheden op de NAM locatie bij Saaksum gepland. Deze hebben echter geen betrekking op fracking.

De NAM wint al tientallen jaren aardgas uit meer dan 175 gasvelden op land en op zee. In totaal zorgt de NAM voor circa 75% van alle Nederlandse aardgasproductie. Om de gaswinning te bevorderen, of op gang te brengen, zijn werkzaamheden op bestaande locaties noodzakelijk.

Om de doorlatendheid van het gashoudende gesteente te vergroten gebruikt de NAM de frack-techniek bij een deel van de kleine velden. Hierbij wordt gedurende 2 uur op gecontroleerde wijze een scheur in het gesteente aangebracht, op circa 3 kilometer diepte, zodat het gas beter richting de boorput stroomt. Deze techniek wordt al sinds de jaren 50 regelmatig en succesvol toegepast in Nederland. Dankzij gebruik van deze techniek produceert de NAM meer aardgas uit bestaande en nieuwe gasvelden. Meer informatie over de fracking techniek is te vinden op:

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.