Ads Top

Pilot duurzame openbare verlichting gemeente Leek

De gemeente Leek heeft veel verouderde openbare verlichting. Als onderdeel van het door Tauw opgestelde beleidsplan Openbare Verlichting, gaat de gemeente de verouderde verlichting verduurzamen. In december 2015 start een pilot in de kern van Leek met ledverlichting en verschillende dimregimes. De resultaten van de pilot vormen de basis voor de uitrol van ledverlichting in de rest van de gemeente.

Naast ervaring met ledverlichting, krijgt de gemeente door de pilot ook inzicht in de ervaring en beleving van inwoners met betrekking tot de verlichting. Bijvoorbeeld op het gebied van verkeersveiligheid, sociale veiligheid en ruimtelijke inrichting en leefomgeving. Door deze insteek krijgt de gemeente veel informatie om de verdere uitrol zo goed mogelijk uit te voeren. Tauw speelt hierbij een cruciale rol. Het in eerste instantie technisch ingestoken pilotproject, is enorm verbreed en Tauw zette het volledige communicatietraject en belevingsonderzoek op.

Begin september was de officiële aftrap van het pilotproject tijdens een goed bezochte inloopavond in Leek. Mede dankzij de goed voorbereide presentaties, kaartmateriaal en de aanwezigheid van alle armaturen, was het een geslaagde bijeenkomst. Bezoekers konden vragen stellen aan medewerkers van Tauw, de aannemer Ziut en de gemeente Leek.

Begin december wordt de nieuwe verlichting opgeleverd. Na het plaatsen worden bedrijven en beleidsmedewerkers geïnterviewd en wordt er een grootschalig enquêteonderzoek uitgevoerd onder omwonenden en andere belangstellenden. De enquêtes worden zowel digitaal als huis-aan-huis afgenomen. De vragen uit het onderzoek gaan over de verkeersveiligheid, de sociale veiligheid en de invloed van de verlichting op de ruimtelijke inrichting en leefomgeving. De resultaten zijn input voor de uitrol van nieuwe verlichting in de rest van de gemeente Leek.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.