Ads Top

Slimme douche meest duurzame uitvinding van Nederland

‘Overtuigend en spetterend’ noemde de vakjury het groene idee van de dertienjarige Christos, Brik, Mees en Jesse Jelle. De vier vrienden van het Merewade College uit Gorinchem hebben zondag 8 november de finale van GreenTech gewonnen. Voor de duurzame uitvinderscompetitie bij RTL 4 bedachten de vier leerlingen een draaiende douchekop met minder gaatjes die zo water en energie bespaart.

Met een besparing van 33 liter per douchebeurt wisten de jongens de jury én hun mede-finalisten te overtuigen. Naast het oordeel van de jury was ook de stem van de finalisten bepalend voor de uitslag. De grote besparing en het resultaat van de praktijktest waren doorslaggevend om de Rotating Shower Head te bekronen met de titel ‘Meest duurzame uitvinding van Nederland’. Naast deze waardevolle titel gingen de jongens ook naar huis met ieder een eigen Leapfrog 3D-printer.

Met de Spiegelkas veroverden ook de veertienjarige Maaike, Pien, Puck en Marij een plek op het erepodium. De vier leerlingen van het O.B.C. Bemmel bedachten een tuinbouwkas met spiegelende ramen die het kunstmatige lichtverbruik en de lichtvervuiling vermindert. De meiden sleepten met hun groene idee de tweede prijs in de wacht en daarmee ieder een iPad mini.
Onkruid gemaakt van papier, bedacht door Lisa (12) en Joan (12) en het energieopwekkende hamsterrad van Femke (12) en Julia (12) vielen niet in de prijzen. Toch houdt voor hen het avontuur hier mogelijk niet op. Manon Janssen, Boegbeeld van de Topsector Energie, liet in de finale weten haar best te doen de ideeën te koppelen aan bedrijven. Zo bestaat de kans dat de ideeën verder worden ontwikkeld of zelfs op de markt worden gebracht.

In GreenTech gingen jongeren tussen de 9 en 15 jaar de strijd met elkaar aan: wie heeft het beste idee voor een duurzame toekomst? In iedere aflevering van GreenTech werkten drie kandidatenteams onder begeleiding van een eigen GreenCoach aan een prototype of schaalmodel van hun uitvinding. Aan het einde van de aflevering presenteerden de kandidaten hun idee aan de vakjury, die vervolgens bepaalde wie er doorging naar de finale. GreenTech werd gepresenteerd door Joris Putman en was vijf weken lang iedere zondag te zien bij RTL 4.

GreenTech, is een productie van Green Dream Productions BV en wordt ondersteund door een breed netwerk van organisaties en bedrijven waaronder: Stedin, Ricoh Learning Services en Universiteit Twente.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.