Ads Top

Beweging op energiemarkt

In de landen om ons heen is de overstap op duurzame energiebronnen al veel zichtbaarder. Zo produceren de bewoners van het Deense eiland Samsø zelf meer groene energie dan ze gebruiken. Volgens dr. Stefan Nykamp, manager Technology Centre Grid Storage bij het Duitse Westnetz, laat Samsø zien dat we voor een succesvolle energietransitie in verschillende richtingen moeten investeren.

Het bestaande net blijft volgens hem nodig om afstanden te overbruggen en opslag te faciliteren. Daarnaast is een flexibele duurzame stroomopwekking noodzakelijk. Bijvoorbeeld door de opwekking van wind- en zonne-energie te combineren met biomassa, aardwarmte en waterkracht. Ook consumenten en bedrijven zullen energie moeten gaan gebruiken als deze ruim voorradig is.

In Zwolle en Breda geven Enexis-klanten al het goede voorbeeld met ‘Jouw Energie Moment’. Dit project is voor Enexis-manager en deeltijd hoogleraar Smart Grids (TU/e) Han Slootweg een schoolvoorbeeld van de nieuwe rol die Enexis in onze maatschappij gaat spelen. Het voortouw nemen bij de energietransitie, kennis delen, partijen bij elkaar brengen én innovatieve en duurzame oplossingen bieden.

Annelies Huygen, bijzonder hoogleraar Ordening van de Energiemarkten (UvA), pleit in Netwerk Magazine voor soepelere wet- en regelgeving rondom energie. De wetgever gedraagt zich als een overbezorgde vader, redeneert Huygen. ‘Regels zijn nodig om bijvoorbeeld veiligheid te waarborgen, maar we schieten daarin door. Ambtenaren willen bij ieder stapje naast de burgers lopen, terwijl ze hen juist moeten loslaten.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.