Ads Top

Geen energierekening meer voor bestaande koophuizen

Het voorstel van D66, ChristenUnie en PvdA dat huiseigenaren investeren in het energieneutraal maken van hun huis in de plaats van het betalen van hun energierekening is aangenomen.

De woonlasten blijven gelijk, want het energieverbruik daalt. Met het verschil wordt de investering terugbetaald. Van Veldhoven (D66): “Als je nu in een tochtig huis woont kun je in één keer je koophuis energieneutraal maken. Wanneer de investering is terugbetaald, heb je én een comfortabel energiezuinig huis én je hebt een veel lagere of zelfs geen energierekening meer.” De investering moet ervoor zorgen dat bestaande koophuizen “nul-op-de-meter” krijgen. Dat betekent dat het huis niet meer energie verbruikt dan er wordt opgewekt.

Deze regeling geeft bovendien een impuls aan de werkgelegenheid. Doordat er minder gestookt hoeft te worden, neemt ook de afhankelijkheid van gas af. Dik-Faber (CU): “Ik vind het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om zijn huis energieneutraal te maken. Dat is goed voor het milieu en voor de portemonnee. De motie maakt het mogelijk dat veel meer mensen in onze samenleving mee kunnen doen aan het project ‘nul op de meter’. Zo maken we samen werk van een verantwoorde omgang met energie.” Albert de Vries (PvdA): “Iedere maand een hoge energierekening betalen is doodzonde als je voor hetzelfde geld kunt zorgen dat je huis energieneutraal wordt en je nooit meer een energierekening krijgt. Met dit voorstel kan iedere huizenbezitter investeren in een huis met schone energie. In plaats van aan bv Nuon of Delta maandelijks je energierekening te betalen betaal je een aantal jaren aan het bedrijf dat je huis zodanig heeft aangepast dat je geen energierekening meer krijgt. Dat is een vooruitgang voor iedereen, en een belangrijke stap om ons land in de toekomst minder afhankelijk te maken van gas.”

De motie roept op om netbeheerders in staat te stellen om te bemiddelen tussen de huizenbezitters en de financiers. Nu is het nog vaak zo dat de terugverdientijd van het investeren in het energiezuinig maken van een koophuis niet lonend is. De terugverdientijd is dan langer dan de tijd die de huiseigenaar nog in het huis verwacht te blijven wonen. Door de financiering via netbeheerders te koppelen aan de woning en niet aan de hypotheek of de eigenaar, wordt dit ondervangen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.