Ads Top

Stroomvoorziening Noord/Zuidlijn gereed

Vanuit het metrostation Rokin is een dezer dagen de stroomvoorziening voor de Noord/Zuidlijn in werking gesteld. Liander schakelde het elektriciteitsnet in dat zowel de metro’s als de metrostations en bijbehorende roltrappen, verlichting, winkels, kaartjesautomaten, toegangspoorten en nog veel meer voorziet van stroom.

Liander heeft een net van ruim 11,5 kilometer tussen Sixhaven en de RAI aangelegd bestaande uit acht middenspanningsruimtes met ieder een zware elektriciteitsaansluiting. Zo’n zeven grote datacenters of 35.000 huishoudens maken jaarlijks gebruik van evenveel stroom. Het is zeldzaam dat in het centrum van Amsterdam gebruik gemaakt wordt van zulke grote aansluitingen.

Een enorme klus met vele uitdagingen voor Liander en de organisatie van de Noord/Zuidlijn. Het elektriciteitsnet werd op drukke kruiswegen veelal ’s nachts door de stad aangelegd waarbij trambanen tijdelijk verwijderd moesten worden. In overleg met de taxibranche, het openbaar vervoer, de gemeente Amsterdam, hulpdiensten, winkeliers en bewoners werd bepaald wanneer welk deel van het elektriciteitsnet werd aangelegd om de overlast tot een minimum te beperken.

Onlangs reed voor het eerst een metro door de tunnel van de Noord/Zuidlijn om de treinbeveiliging te testen. De metro kan, nu de stroomvoorziening gereed is, vanaf begin 2016 over het hele net proefrijden. De Noord/Zuidlijn is naar verwachting najaar 2017 klaar.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.