Ads Top

Ruim 500 gratis energieadviezen aan huurders; nog 250 beschikbaar

Nog 250 huurders van Portaal, Mitros, Bo-Ex, GroenWest en SSH kunnen een gratis energieadvies aanvragen. De gemeente en Utrechtse woningcorporaties bieden dit jaar 800 huurders de kans voor een persoonlijk besparingsadvies, inclusief een energiebox met energiezuinige producten. Op zaterdag 12 september reikte wethouder Wonen Paulus Jansen op het binnenplein van winkelcentrum Overvecht het 550ste energieadvies uit aan een huurder in Overvecht.
Huurders besparen door het advies gemiddeld 173 euro per jaar. Dat is 10% van de gemiddelde energiekosten van een huurwoning. De advisering richt zich vooral op kleine maatregelen, die bewoners zelf kunnen uitvoeren en waarvoor geen grote investeringen nodig zijn. De energieadviseurs zijn voormalig werkzoekenden, die hiervoor speciaal zijn opgeleid.

Uit onderzoek onder de huurders blijkt dat zij  tevreden zijn over het bezoek aan huis, het toegezonden besparingsadvies en de energiebox. Zij geven de hele aanpak gemiddeld een rapportcijfer 8. De top 5 van meest opgevolgde tips zijn: sluipverbruik tegengaan, vervangen verlichting door ledlampen, de koelkast op de juiste temperatuur zetten, korter douchen en overbodige verlichting uitzetten. Ook de energiebox wordt gewaardeerd. De meest gebruikte producten zijn: de koelkastthermometer, de stekkerdoos met aan/uitschakelaar, de ledlamp en radiatorfolie.

Vanwege de positieve effecten van het project bekijken de corporaties en de gemeente momenteel of het mogelijk is om het project na 2015 voort te zetten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.