Ads Top

'Fraude met uitstoot van diesels bewezen'

Volkswagen is op heterdaad betrapt: er wordt gesjoemeld met het afstellen van de motor, waardoor hun diesels in de praktijk vele malen vervuilender zijn dan op papier. Het Amerikaanse Milieuagentschap (Environmental Protection Agency; EPA) heeft aangetoond dat Volkswagen software gebruikt die ervoor zorgt dat alleen tijdens emissietests gebruik gemaakt wordt van de systemen die de uitlaatgassen verschonen. Zodra de auto’s buiten rondrijden, stoten ze tot wel 40x meer vervuiling uit dan op de testbank. Dat deze stoffen zeer schadelijk zijn voor de gezondheid kan de auto-industrie kennelijk weinig schelen.

Al jaren blijkt dat veel auto's in de praktijk vele malen meer schadelijke stoffen uitstoten dan fabrikanten opgeven in hun specificaties. Tijdens laboratoriumtests voldoen de auto's prima aan de normen, om vervolgens als ze buiten rondrijden flink te vervuilen. Vorige week nog toonde Transport and Environment aan dat slechts 1 op de 10 nieuwe diesels in de praktijk voldoet aan de normen (2). Autofabrikanten hebben altijd ontkend dat zij frauderen met deze systemen, maar Volkswagen is nu keihard door de mand gevallen. ‘Dat betekent overigens niet dat andere automerken beter zijn. Ook daar zien we enorme verschillen tussen de uitstoot in de praktijk en die op papier. Volkswagen is gewoon de eerste die er gloeiend bij is’, aldus Ivo Stumpe, campagneleider Verkeer van Milieudefensie.

Moderne auto's hebben een chip waarmee het motormanagement wordt geregeld. De software herkent wanneer de auto getest wordt: dan draaien bijvoorbeeld alleen de achterwielen, zijn botsings- en antislipsystemen uitgeschakeld, of gaat de auto vol gas maar wel met aangetrokken handrem en geopende motorkap. De chip concludeert dan dat de auto op een rollerbank staat voor een test en gedraagt zich dan extra milieuvriendelijk. Er wordt dan voldoende ureum toegevoegd, een stof die gebruikt wordt om stikstofoxiden uit de uitlaatgassen te verwijderen. Eenmaal buiten wordt dat ureum niet meer voldoende toegevoegd, om de consumenten de kosten en moeite van het bijvullen van het reservoir te besparen. Gevolg: vele malen hogere uitstoot.

Volkswagen loopt kans op een boete van zo'n 16 miljard euro in de Verenigde Staten om een kleine half miljoen diesels te vervangen, omgerekend ruim 33.000 euro per auto. In Europa rijden nog veel meer diesels rond. Officieel is nog niet aangetoond dat daar ook mee gesjoemeld is, maar dat lijkt een kwestie van tijd. ‘Het is dezelfde fabrikant die hetzelfde type auto's op de markt brengt en hier moet voldoen aan bijna even strenge normen als in de VS. We zien al jaren dat de auto's in de praktijk niet voldoen aan die normen. De conclusie is duidelijk: ook in Europa vindt fraude plaats, en niet alleen door Volkswagen, maar waarschijnlijk door het merendeel van alle autofabrikanten’, aldus Stumpe. De kosten voor vervanging van de betreffende auto's is niet de enige financiële schade voor het Volkswagen. Op de ochtend nadat het nieuws over de fraude bekend werd, kelderde de koers van Volkswagen met ruim 20 procent, de grootste koersval in zeven jaar (3).

Europa moet alle diesels die op de markt zijn en nog komen onderwerpen aan strenge praktijktests. Auto's van alle autofabrikanten moeten worden doorgelicht op software- of andere fraude en beboet als blijkt dat er gesjoemeld wordt, zegt Milieudefensie.

Per 2017 is door Europa een nieuwe wet aangekondigd waarin staat dat auto's niet alleen in laboratoriumtests maar ook in praktijktests aan de norm moeten voldoen. Milieudefensie vindt dat er dan ook een onafhankelijke instantie moet komen die steeksproefgewijs checkt of de auto's daadwerkelijk in de praktijk voldoen aan de normen. De instantie die dat nu doet wordt door de autofabrikanten zelf betaald.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.