Ads Top

Landustrie ondersteunt duurzaam initiatief voor waterkrachtcentrale

Een nieuwe waterkrachtcentrale in de rivier De Dommel nabij Sint-Michielsgestel levert binnenkort duurzame energie voor ongeveer 200 huishoudens. Als stroomgenerator wordt hierbij gebruik gemaakt van een Landustrie vijzel, oftewel schroef van Archimedes.  Deze vijzel met een doorsnede van 4 meter verwerkt 10.000 liter water per seconde en levert jaarlijks gemiddeld 600.000 kWh aan groene stroom.

Het project Dommelstroom Waterkrachtcentrale is een particulier initiatief van Jan en Bram Taks, vader en zoon, die vanaf 2011 het idee vaste vorm geven. Samen zijn zij de Duurzame Energie Coöperatie Dommelstroom gestart die door crowdfunding de benodigde financiële middelen voor de bouw van dit unieke project vergaart. De rijksoverheid en de gemeente Sint-Michielsgestel dragen beide bij aan het project in de vorm van subsidie. Het betreffende Waterschap De Dommel is vanaf het begin betrokken bij het initiatief en heeft de benodigde vergunningen afgegeven.  Particulieren en bedrijven kunnen met een eenmalige investering vanaf € 150,= per Dommelstroomdeel al instappen. Aan de deelnemers wordt niet alleen gratis stroom geleverd, maar ook dividend uitgekeerd. Het winnen van waterenergie ten opzichte van zonne- of windenergie,  heeft als voordeel dat waterkracht continu 24 uur per dag aanwezig is.

De nieuwe waterkrachtinstallatie is zo ontworpen dat geen inbreuk wordt gedaan aan de natuurlijke omgeving en dat passerende vissen geen hinder ondervinden van de vijzel. Ook is in het ontwerp rekening gehouden met het voorkomen van eventuele geluidsoverlast door het stromende water. De toepassing van de traditionele vijzel als generator beleeft de afgelopen decennia een enorme hausse. Over de hele wereld worden de LANDY waterkrachtvijzels geïnstalleerd. In Nederland is het Friese bedrijf ook betrokken bij de realisatie van de waterkrachtinstallatie voor Sluis III in het Wilhelminakanaal te Tilburg. Hier wordt een vijzel met dubbele functie toegepast, zowel voor het oppompen van water als voor het opwekken van energie.

 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.