Ads Top

Actiegroep hangt anti-steenkoolboodschap van reclamezuil bij A10

Klimmers van actiegroep GroenFront! hebben in de morgen van zondag 27 oktober een groot spandoek opgehangen in een 30 meter hoge reclamezuil langs de A10 bij het westelijk havengebied van Amsterdam. Op het spandoek staat: "Stop klimaatverandering - Sluit deze kolencentrale - Nu(on)".

De avond ervoor werd er op de nabijgelegen kolencentrale van Nuon door Fossielvrij Nederland, Milieudefensie en Greenpeace de documentaire "This Changes Everything" geprojecteerd, een nieuwe film geïnspireerd door het gelijknamige boek over klimaatverandering van de bekende Canadese journaliste en activiste Naomi Klein. Zo'n 800 mensen waren bij de eenmalige openluchtbioscoop aanwezig.

Karina van GroenFront!: “Net zoals we gisteren tijdens de filmvertoning op de kolencentrale hebben kunnen zien, groeit er een wereldwijde klimaatbeweging, waar we ook in Nederland niet meer omheen kunnen. Wetenschappers hebben berekend dat als we een mogelijk volledig ontsporende klimaatcrisis willen voorkomen ten minste 80% van alle fossiele brandstoffen niet gebruikt kunnen worden. Steenkool is zowel in Nederland als wereldwijd de grootste bron van CO2 uitstoot. Wij eisen daarom dat vervuilende steenkoolcentrales zoals deze van Nuon onmiddellijk worden gesloten. Dit is tegelijk de meest snelle en effectieve eerste stap waarop Nederland invulling kan geven aan de uitspraak van de rechter in de historische klimaatzaak.”

Afgelopen juni heeft de rechter in de door milieuorganisatie Urgenda aangespannen klimaatzaak geoordeeld dat Nederland in 2020 minimaal 25 procent minder CO2 uit mag stoten dan in peiljaar 1990. Dat betekent in de praktijk dat er, bovenop het huidige beleid, een extra reductie van 7 procent gerealiseerd moet worden. De Nederlandse regering heeft in september besloten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.