Ads Top

Ambassadeur Verenigde Staten fietst over SolaRoad

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Timothy Broas, heeft zich laten informeren over SolaRoad, een uniek concept dat zonlicht op het wegdek omzet in elektriciteit. Na een uitgebreide kennismaking in het Provinciehuis in Haarlem bezocht hij de pilot locatie van SolaRoad in Krommenie.

Ambassadeur Broas werd in Haarlem ontvangen door gedeputeerde Duurzaamheid Ralph de Vries en Wim Nagtegaal, lid Raad van Bestuur van TNO. Broas kreeg naast informatie over SolaRoad ook diverse presentaties over innovatieve projecten waar de provincie Noord-Holland op dit moment aan werkt. Ook stonden Broas en De Vries stil bij de intensieve samenwerking tussen Californië en Noord-Holland op gebied van duurzame mobiliteit en energie uit innovatieve infrastructuur.

SolaRoad is een project van TNO, Provincie Noord-Holland, Imtech Traffic&Infra en Ooms Civiel. Binnen de gouden driehoek wordt gewerkt aan ontwikkeling en kennisdeling op het gebied van intelligente elektriciteitsnetwerken en het integreren ervan in infrastructuur, met gebruikmaking van geavanceerde meet- en controlesystemen. In 2020 wil Nederland 14 procent duurzame energie opwekken. Proeftuinen als SolaRoad zijn essentieel om deze ambitie te helpen realiseren en om ons energiesysteem duurzaam en toekomstbestendig te maken.

Het is al bijna een jaar geleden dat de pilot SolaRoad werd gestart.De ervaring leert dat SolaRoad meer energie oplevert dan verwacht, dat weggebruikers het fietspad neutraal tot positief ervaren en dat op enkele kinderziekten na, de weg technisch gezien goed functioneert. Binnenkort zal een verbeterde versie van de wegelementen worden geplaatst.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.