Ads Top

'Kolencentrale RWE/Essent alsnog op slot'

Greenpeace en Natuur & Milieu zijn teleurgesteld over de beslissing van de Raad van State om de natuurvergunning voor de nieuwe kolencentrale van RWE/Essent aan de Waddenzee na een juridisch proces van acht jaar toch goed te keuren. De milieuorganisaties gaan door met hun strijd om deze kolencentrale te sluiten.

De kolencentrale zorgt voor een grote uitstoot van niet alleen het broeikasgas CO2, maar ook van  stikstofdioxide, zwaveloxide en kwik. Dit is zeer schadelijk voor de unieke natuurgebieden rond de Waddenzee. Vooral kwik is zeer schadelijk. Via de schelpdieren en vissen komt het zelfs in de zeehonden terecht. "Dat de kolencentrale toch mag draaien laat zien dat natuurbescherming in Nederland helaas nog steeds een ondergeschoven kindje is." zegt Willem Wiskerke van Greenpeace. Een periode van onnodige natuurschade volgt nu. 

De rechtbank Den Haag oordeelde afgelopen juni dat Nederland de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met minimaal 25 procent moet hebben teruggebracht. Het Planbureau voor de Leefomgeving en ECN kwamen vorige week tot de conclusie dat het sluiten van meer Nederlandse kolencentrales cruciaal is om aan dat vonnis te voldoen. Maar de uitstoot van broeikasgassen neemt in Nederland momenteel juist sterk toe doordat er drie grote nieuwe kolencentrales bij zijn gekomen, waaronder die van Essent aan de Waddenzee.

'We willen dat alle Nederlandse kolencentrales zo snel mogelijk sluiten. Het wordt hoog tijd dat de Nederlandse overheid hiervoor met een plan komt. Kolen verbranden is echt iets uit het verleden,' zegt Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie van Natuur & Milieu. Bovendien is de kolencentrale overbodig. Van Hooijdonk: 'De CEO van RWE/ Essent heeft in 2012 al gezegd dat hij achteraf de kolencentrale nooit had moeten laten bouwen.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.