Ads Top

Minister Bussemaker opent uniek duurzaamheidsproject aan de Amstel

Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling legt 425 meter lange buizen aan, waarmee warmte van museum Hermitage Amsterdam gebruikt wordt voor de verwarming van de monumentale Palmenkas in de Hortus Botanicus. De Hortus levert vervolgens gekoeld water terug aan de Hermitage voor de koeling van de kunst. Het project is door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen benoemd tot voorbeeldproject in het kader van de nieuwe Beleidsnota Duurzaamheid Rijksmonumenten.

Aanleiding voor de samenwerking tussen de instellingen was de zoektocht van de Hermitage naar een oplossing voor het warmte-overschot. Bij de bouw van de Hermitage is een warmte-koudeopslag-installatie aangelegd voor de verwarming en koeling van de expositiezalen. In het dagelijks gebruik bleek meer koeling dan verwarming nodig. Om het structurele warmteoverschot nuttig te gebruiken ging de Hermitage op zoek naar mogelijke partners. De oplossing bleek op iets meer dan vierhonderd meter afstand te liggen: de kassen van de Hortus hebben forse warmtebehoefte voor hun (sub)tropische planten. Omdat de Hortus net op het punt stond zijn twintig jaar oude gasketels te vervangen kwam het telefoontje van de Hermitage precies op het juiste moment.

Wat het project bijzonder maakt is de relatief grote afstand die moet worden overbrugd tussen de Hortus en de wko-bronnen van De Hermitage. Daarnaast is de regeltechniek voor de bijzondere klimaatspecificaties van zowel de Hortus-flora als de Hermitage-kunst zeer complex. Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling helpt bij het ontwerp en realisatie van de wko-koppeling. Naar verwachting wordt de gemeenschappelijke, duurzame energiebron in het derde kwartaal van 2016 in gebruik genomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.