Ads Top

Kansen voor WKK en warmte op weersafhankelijke stroommarkt

Nu al merken we op de elektriciteitsmarkt de invloed van stroomoverschotten bij harde wind of zonnig weer. In de komende jaren groeit het aanbod verder; het Energieakkoord zorgt voor grote groei van windparken. Hoe kunnen energieproducenten straks slim inspelen op de markt? De projectgroep Biomassa & WKK heeft daar op 2 oktober een studiemiddag over in Rotterdam. Dan komen nieuwe ontwikkelingen in Duitsland en Denemarken aan bod. Zo zal Paul-Frederik Bach zal toelichten hoe de Denen windenergie, WKK en warmtenetten slim laten samenwerken.
Op de Duitse spotmarkt kun je in de nachturen al regelmatig geld toe krijgen als je extra stroom afneemt. Vanaf dit jaar kent Duitsland ook overdag al momenten met negatieve stroomprijzen. Stijn Schlatmann, directeur van EnergyMatters, zal op het seminar op 2 oktober in Rotterdam toelichten hoe de Nederlandse elektriciteitsmarkt ook steeds meer weersafhankelijk wordt. Om op een dergelijke markt geld te verdienen, moeten exploitanten van WKK snel reageren en nieuwe technieken toepassen.  Warmtekrachtinstallaties moeten razendsnel kunnen bijschakelen en afschakelen en moeten gebruik maken van grootschalige opslag van warmte.
Het succesvolle Deense energiebeleid heeft als pijlers windenergie en warmtenetten, die gevoed worden met restwarmte, WKK en groene warmte. Dit beleid heeft Denemarken tot de enige EU-lidstaat met een netto export van energie gemaakt. De sterke groei van windenergie heeft in Denemarken al geleid tot drastische veranderingen in de bedrijfsvoering van WKK en tot grootschalige inzet van Power-to-Heat. Meerdere warmtecentrales zijn sinds  2010 voorzien van grote elektroketels, die overschotten aan windstroom met 100 procent rendement omzetten in warmte.
Op dit moment is er al 325 MW Power to Heat beschikbaar. Paul-Frederik Bach ontwikkelt toekomstscenario’s voor de Deense warmtenetvereniging Dansk Fjernvarme om te groeien naar 1.500 MW Power-to-Heat, waarbij grote warmtepompen en opslag van warmte  een hoofdrol zullen spelen. In Duitsland hebben Stadtwerke Kiel en Lemgo ook al elektroketels voor hun warmtenetten.
Overschotten aan elektriciteit kunnen ook worden benut om methaangas te maken voor het aardgasnet: Power to Gas. Methaan wordt dan bereid uit waterstof en CO2. Bij biogasinstallaties is CO2beschikbaar en daarom is Power to gas een fraaie toevoeging aan biogasinstallaties.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.