Ads Top

Carrier Transicold test CO2 gekoelde trailer voor Sainsbury's

De Britse supermarktketen Sainsbury’s, onderdeel van het beursgenoteerde J.Sainsbury Plc, en het ook in Nederland bekende Carrier Transicold, zijn een proef gestart met een eerste door natuurlijk gas gekoelde trailer voor het vervoeren van gekoelde en bevroren levensmiddelen. De proef met de unit, die CO2 als koudemiddel gebruikt, maakt deel uit van de totale heroriëntatie van Sainsbury’s op het gebruik van koudemiddelen en inspanningen om de CO2 footprint te beperken. Dit houdt onder meer in dat alle winkels in 2030 gekoeld moeten worden met behulp van natuurlijke koudemiddelen.
Sainsbury’s was de eerste Britse supermarktketen die zich vrijwillig committeerde om de zeer schadelijke fluorkoolwaterstoffen of HFK’s geleidelijk uit te bannen. In 2011 werden de koeldepots omgebouwd en de onderneming is goed op weg om 250 winkels in 2014 over te laten gaan op CO2 als koelmiddel. Bij meer dan 160 winkels is dit nu al het geval. Alle nieuwe winkels worden direct al uitgerust met de nieuwe koeltechnologie.
Nick Davies, Sainsbury’s directeur Transport Operations, zegt: ‘De nieuwe kooldioxide technologie beperkt de impact op de klimaatverandering en we hopen dat dit belangrijk zal bijdragen aan de reductie van onze CO2-emissie. We zullen de prestaties van het systeem nauwgezet monitoren. Als het succesvol blijkt te zijn, zal het kunnen bijdragen aan een besparing van 70.000 ton CO2 ten opzichte van de huidige trailervloot”.
Sainsbury’s werkt in deze tweejarige proef met HFK-vrije koeltechnologie voor wegtransport samen met het ook in Nederland gevestigde Carrier Transicold. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een gemodificeerde versie van Carriers NaturalLINE™ koelsysteem, dat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor zeecontainers en waarmee in 2012 een intensief proefproject werd afgesloten.
David Appel, President of Carrier Transicold, zegt: ‘Het is voor het eerst dat ons NaturaLINE system is gemonteerd op een box trailer. De samenwerking met Sainsbury’s, een van onze grootste Europese klanten, biedt een fantastische kans om het systeem op de weg te testen en de vooraanstaande positie van Carrier op het gebied van milieutechnologie verder te versterken. Dit is uitstekend nieuws voor het milieu omdat het natuurlijke koelmiddel CO2 de ozonlaag niet aantast een aardopwarmingsvermogen (GWP) heeft van 1.’
Sainsbury’s heeft daarnaast onlangs haar zogeheten Dual-Fuel vloot uitgebreid tot 51 vrachtwagens. Hiermee wordt 25 procent van de CO2 uitstoot beperkt (meer dan 2.090 ton). De milieuvriendelijke vloot, die loopt op een combinatie van diesel en bio-methaan uit organisch materiaal, is daarmee  een van de grootste in het Verenigd Koninkrijk. Elk van de Dual-Fuel vrachtwagens voorkomt dat 41 ton CO2 per jaar in de atmosfeer wordt verspreid.
Met het 20x20 Sustainability Plan als fundament, heeft Sainsbury’s als doel gesteld om in 2020 de transportuitstoot van CO2 tussen haar distributiecentra en de winkels ten opzichte van 2005 met 35% te hebben beperkt en een gegarandeerde reductie van 50% te hebben bereikt in 2030. Dit ondanks de groei van de activiteiten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.