Ads Top

Subsidie voor duurzame en vernieuwende MKB-projecten

De provincie Groningen verleent subsidie aan twee bedrijven uit het programma Innovatief en Duurzaam MKB Groningen. Ten Kate Vetten krijgt ruim 87.500,- euro voor het ontwikkelen van een verbeterde manier om een dierlijk eiwit te winnen uit slachtafval.  DCP BV krijgt 75.123,- euro voor het ontwikkelen van een productielijn waarbij dierlijk eiwit uit een bijproduct van de  kippenslacht gewonnen wordt. Het eiwit kan als bindmiddel gebruikt worden in onder meer soepen en sauzen. Beide bedrijven zijn gevestigd in Ter Apelkanaal. De subsidies komen uit het programma Innovatief en Duurzaam MKB.
Ten Kate Vetten wint dierlijke vetten en eiwitten voor de toepassing in levensmiddelen, diervoeding en technische producten. Doel van dit project is een nieuwe procesroute te ontwikkelen voor het winnen en vrijmaken van callogeen eitwit uit zwoerd en kanen, bijproducten uit de dierlijke slacht.
 Callogeen is het bindweefseleiwit dat in het lichaam van mens en dier structuur, vorm en sterkte geeft. In vlees is callogeen in belangrijke mate verantwoordelijk voor de textuur en geeft daarmee het vlees een bite. Vanwege deze eigenschap is het callogeen eiwit bijzonder geschikt als binder en textuurverbeteraar in vleesproducten en vleesvervangers.
 DCP BV produceert callogeen eiwitpoeder voor de levensmiddelenindustrie. Het bedrijf gaat nu uit een bijproduct van de kippenslacht het zogenaamde chondroïtine sulfaat winnen.
Sinds 1 januari 2013 kunnen bedrijven die bezig zijn met duurzame en vernieuwende projecten daarvoor subsidie krijgen. Tot 2015 is er bijna 3 miljoen euro beschikbaar. De provincie vindt het belangrijk om in deze tijden van economische recessie en oplopende werkloosheid, ondernemers mogelijkheden te bieden om te investeren in innovatieve en duurzame projecten. Op dit moment is er in totaal ongeveer 1 miljoen euro aan subsidies verleend en is er al 2 miljoen euro aan aanvragen binnengekomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.