Ads Top

Bouw van huisvesting DIFFER begonnen

In 2015 verhuist het Dutch Institute for Fundamental Energy Research van FOM (DIFFER) van Nieuwegein naar de TU/e-campus. Een dezer dagen was de officiële aftrap voor de nieuwbouw. Het gebouw wordt het meest duurzame in zijn soort. 
Rector Hans van Duijn zei bij de officiële bouwstart dat DIFFER de universiteit complementeert op het gebied van energieonderzoek, en dat hij ervan overtuigd is dat DIFFER en de TU/e voordeel zullen hebben van elkaars nabijheid. De TU/e-groepen op de gebieden Fusion Energy en Solar Fuels gaan hecht met de onderzoekers van DIFFER samenwerken. De verwachting is dat deze bundeling van krachten leidt tot goede kansen voor nieuw energieonderzoek en voor het aantrekken van talent naar DIFFER, de TU/e en de regio.
In het nieuwe gebouw gaat DIFFER de bestaande experimenten op gebied van kernfusie uitbreiden en is er volop ruimte voor het nieuwe onderzoek naar ‘solar fuels’: duurzame energieopslag in kunstmatige brandstoffen. DIFFER wil een verbindende rol spelen in het nationale energieonderzoek. Vanaf de TU/e-campus zet het instituut samenwerkingsverbanden op met Nederlandse onderzoeksinstellingen en industrie.
Bij de focus op duurzaamheid past een duurzaam gebouw. De duurzaamheid van de nieuwbouw wordt het meest zichtbaar in de lange oost- en westgevels van het gebouw. Daar is een gevel ontworpen die opwarming door de zon voorkomt en tegelijk daglichttoetreding en uitzicht optimaliseert. Dit wordt bereikt door een zaagtandprofiel, waardoor niet de hele gevel van zonwering hoeft te worden voorzien. Andere maatregelen zijn het toepassen van driedubbel isolatieglas en zonnecellen op het dak.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.