Ads Top

Kamp: korting op transportkosten grootverbruikers energie

Het kabinet wil zo snel mogelijk, liefst vanaf 1 januari 2014,  een korting van 90 procent invoeren op de transportkosten die bedrijven betalen voor elektriciteit  Op deze manier kan een van de oorzaken van het verschil in de elektriciteitsprijs tussen Duitsland en Nederland worden weggenomen. Dat kondigde minister Kamp van Economische Zaken woensdag 18 september 2013 aan tijdens een debat in de Tweede Kamer over metaalsmelter Aldel.
Kamp: 'Het grootste probleem op dit moment is het verschil in de basisprijs voor elektriciteit in Duitsland en in Nederland, een verschil van bijna 20 procent. De directie van Aldel probeert daar nu een oplossing voor te vinden. Samen met de provincie Groningen werken wij daar zoveel mogelijk aan mee.’ Energie-intensieve bedrijven als Aldel hebben te maken met hoge elektriciteitsprijzen ten opzichte van concurrentie uit bijvoorbeeld Duitsland. Dat hanteert onder andere een korting van 90 procent op de tarieven voor het transport van elektriciteit. Per 1 januari 2015 zou in Nederland een korting van 50 procent op die transportkosten in werking treden. Het voorstel is om daar een korting van 90 procent per 1 januari 2014 van te maken.
Eerder besloot het kabinet dat Aldel per 1 januari 2014, net als de andere energie-intensieve industrie een vergoeding krijgt voor de CO2-heffingen die het moet betalen. Van het totaalbedrag van 78 miljoen euro dat beschikbaar is voor de industrie, kan Aldel rekenen op ongeveer 10 procent. Tenslotte krijgt de energie-intensieve industrie teveel betaalde systeemkosten voor het gebruik van het energienet terug.
Aldel werkt daarnaast op dit moment zelf aan het idee voor een directe elektriciteitslijn tussen het bedrijf en Duitsland om zo goedkoop elektriciteit af te nemen. Wanneer het bedrijf een gezonde financiële toekomst kan aantonen, dan bekijkt het Rijk samen met de provincie Groningen of er op korte termijn een bepaalde vorm van overbrugging mogelijk is.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.