Ads Top

Poseidon beveiligt pompstations met TNO-technologie

Tanken zonder te betalen, eigenlijk heeft ieder Nederlands tankstation er wel mee te kampen. Innovatieve TNO’ers bedachten een oplossing en presenteerden die tijdens de manifestatie 'Technologie zoekt Ondernemer' aan het Nederlandse bedrijfsleven. Poseidon Security Systems uit Breda zag commerciële kansen en brengt het nu onder de naam 'Match & Catch' op de markt.
John Heins is directeur-eigenaar van Poseidon: "Ik kreeg een tip over een TNO-innovatie op het gebied van voertuigherkenning. Omdat we zelf al jaren ervaring hebben met kentekenherkenning en tankstations, zag ik een enorme kans. Als je zowel een kenteken als een voertuig kunt herkennen, dan kun je voorkomen dat mensen na het tanken wegrijden zonder te betalen. Het principe is eenvoudig. Een camera brengt voertuig en kenteken in beeld en controleert bij de RDW of die twee bij elkaar horen. Is dat niet het geval, dan is het kenteken waarschijnlijk vals en blokkeert de pomp. Tanken lukt niet meer en je snijdt mensen die willen doorrijden zonder te betalen effectief de pas af. Klinkt eenvoudig, maar ik zeg erbij dat er een flinke hoeveelheid technische kennis nodig is om het te verwezenlijken."
Poseidon moest hard werken om met het productidee aan de slag te mogen. Heins: "Het was één van de ideeën die TNO presenteerde tijdens de manifestatie Technologie zoekt Ondernemer. TNO zoekt daar voor kansrijke ideeën partners uit het bedrijfsleven, het is tenslotte geen commercieel bedrijf dat zelf winstgevende producten in de markt zet. Het idee voor cameraherkenning paste precies bij Poseidon. We leveren software-oplossingen aan pompstations en waren al jaren succesvol bezig met kentekenherkenning. Het lag dus voor de hand om mee te doen aan ‘Technologie zoekt Ondernemer’, maar er waren ook andere bedrijven die kansen zagen. We hebben flink ons best moeten doen, om te worden uitgekozen."
Toen dat was gelukt, werkte Poseidon samen met TNO aan de productontwikkeling en nu is er Match & Catch, een kant-en-klare oplossing voor tankstations. Heins: "Match & Catch is onlangs letterlijk gelanceerd door astronaut André Kuipers. De markt toont grote interesse, zeker omdat een proefproject in Rotterdam succesvol verliep. Ook het buitenland heeft zich gemeld, we hebben contacten met Zuid-Afrika en Scandinavië. Bovendien wonnen we in juni de juryprijs van de SSA, de Safety & Security Amsterdam Award. Dat betekent dat de experts ons product waarderen en daar zijn we trots op."
Zo verandert een goed idee in een succesrijk product, zegt Heins. Hij kan andere MKB’ers aanraden om deel te nemen aan Technologie zoekt Ondernemer: "De innovatieve ideeën liggen er voor het oprapen. Kleine en middelgrote bedrijven hoeven niet terug te schrikken voor het verschil in omvang. TNO’ers begrijpen heel goed hoe MKB werkt." En gaat hij zelf weer meedoen? "Vooreerst niet, we zijn druk genoeg met Match & Catch. Bovendien ken ik nu de weg binnen TNO. Als daar aanleiding voor is, dan neem ik zelf het initiatief.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.