Ads Top

BOVAG tekent voor Energieakkoord

BOVAG-directeur Koos Burgman heeft vandaag zijn handtekening gezet onder het onderdeel over mobiliteit en transport van het veelbesproken SER Energieakkoord voor duurzame groei. Daarmee tekent BOVAG onder meer voor 60 procent minder CO2-uitstoot in 2050 (t.o.v. 1990) door de sector mobiliteit en transport, met als tussendoel -17 procent CO2 in 2035.
Naast de harde afspraken over CO2-reductie is ook afgesproken dat vanaf 2035 alle nieuw verkochte personenauto’s in zijn staat om ‘CO2-emissievrij te rijden’; dat kan met elektriciteit, waterstof en met biobrandstoffen. Vanaf 2050 geldt dit voor het hele park. Daarnaast komt er een studie naar betalen voor gebruik in plaats van betalen voor bezit. Vanaf 2016 haakt de rijksoverheid daar bij aan.
Voor de korte termijn zegt de overheid toe om in elk geval tot en met 2018 zero- en ultra-lage emissievoertuigen fiscaal te blijven stimuleren. Uitwerking van deze toezegging komt in de Autobrief die in het tweede kwartaal van 2014 wordt verwacht.
Koos Burgman: “Het is van groot belang voor Nederland dat dit akkoord er nu ligt. Het geeft een eenduidige richting aan inzake reductie van CO2-uitstoot en energiegebruik. Het helpt enorm om de politiek te laten zien dat we het grondig met elkaar eens zijn over die richting. En dat ‘we’ is heel breed. Van vakbeweging tot werkgevers. En van milieubeweging tot mobiliteitssector.”
“Voor wat betreft de afspraken die de BOVAG-sectoren raken: grote winst is natuurlijk dat ondernemers nu duidelijkheid hebben waar het heen moet met hun investeringen. De overheid tekent immers mee met dit akkoord. Overigens had de mobiliteitssector enkele jaren geleden al een sterk sectorakkoord gesloten met de overheid, inclusief afspraken over CO2-reductie en dergelijke. Die afspraken zijn vrijwel integraal overgenomen. Het geeft aan dat de mobiliteitssector zelf al tijdig de goede richting was ingeslagen.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.