Ads Top

Genomineerden Duurzame Dinsdag bekend

Op dinsdag 3 september organiseert IVN Nederland voor de 15e keer Duurzame Dinsdag. Dit jaar neemt staatssecretaris Wilma Mansveld (Ministerie van Infrastructuur en Milieu) namens het kabinet de Duurzame Dinsdagkoffer in ontvangst. In de koffer zitten meer dan 350 duurzame ideeën uit de samenleving. De jury van Duurzame Dinsdag reikt prijzen uit voor de meest innovatieve voorstellen. Daarnaast onderscheidt minister Ronald Plasterk (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) een aantal personen die zich bijzonder inspannen voor een duurzame samenleving met een Duurzaam Lintje.

De volgende 10 kansrijke ideeën zijn genomineerd:

Klimaatplein – Rob van der Rijt – Den Bosch
Een B-to-B platform waar ondernemers tips en partners vinden om te besparen op energiekosten of om zelf duurzame energie op te wekken. Een gratis CO2 voetafdrukcalculator en een stappenplan helpen om de besparing concreet te maken.
Foodiebag – Lisanne Addink - Zeist
Nieuw soort 'doggybag'. De Foodiebag lepel-clip wordt een herkenning voor obers in restaurants om aan te geven dat de gasten het overgebleven eten mee naar huis wil nemen
Moes-Verkeer – Jasmijn van Es - Utrecht
Moes-Verkeer bouwt met de stad moestuinen vóór de stad. Samen een stadsmoestuin opzetten stimuleert het bewustzijn over duurzaamheid, samenwerken en levert voedsel op. Braakliggende terreinen, daken, buurttuinen en balkons worden groen gemaakt.
Rest NRG – Joop de Kock - Leidschendam
Een techniek om restwarmte te benutten. Hiermee wordt het eenvoudig om deze om te zetten in bruikbare elektriciteit.
Rydon Pixio – Hugo van de Watering – Den Haag
Een duurzame oplossing om wegwerp fietsverlichting te verminderen. De verlichting heeft een geïntegreerd zonnepaneel en laadt daarmee haar eigen batterijen op.
Flessenpletter – Thijs Feenstra - Groningen
Een innovatief apparaat dat het volume dat plastic afval inneemt vermindert. De Flessenpletter maakt in korte tijd de flessen moeiteloos plat.
Qlipr gewasklemsysteem – Cor Pellikaan - Elsendorp
Met het Qlipr gewasklemsysteem wordt een nieuwe teeltmethode geïntroduceerd, die geen gebruik maakt van kunststof touw of clips. De Qlipr wordt na elke teelt weer opnieuw gebruikt.
Duurzaamheid en techniek in het onderwijs – Stefan Romijn - Rotterdam
Een aanpak waarbij leerlingen in contact gebracht worden met lokale bedrijven in de technische sector. Bedrijven worden geholpen met duurzaam ondernemen en leerlingen worden enthousiast gemaakt voor techniek en
duurzaamheid.
iKringloop app – Thomas Adelaar - Amsterdam
Met de gratis IKringloop app kan iedereen in Nederland spullen met buurtgenoten, kringloopwinkels en inzamelaars uitwisselen.
Goede vis op het bord – Mieke Snoek – Amsterdam
Goede vissers vissen met respect voor de zee. Zo gebruiken ze grotere mazen, richten zich op gezonde visbestanden, minder gangbare soorten en hebben minder bijvangst. Deze goede vis is verkrijgbaar bij de vissers zelf, op biologische boerenmarkten en in diverse restaurants.
In het kader van deze 15e editie is er een minisymposium ’15 jaar duurzame innovatie vanuit de samenleving’. Daarin worden de meest opmerkelijke resultaten van de afgelopen 15 jaar besproken en gaan een aantal
visionairs, de zaal en leden van de Tweede Kamer in dialoog over de huidige ontwikkelingen rond de toekomst van duurzaam maatschappelijk initiatief. GasTerra is één van de sponsoren van Duurzame Dinsdag en reikt dit jaar opnieuw de GasTerra energieprijs uit voor het beste duurzame idee op energiegebied

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.