Ads Top

Utrecht ontwikkelt financieringsinstrument voor 'energieke' ondernemers

De gemeente Utrecht wil met de Stichting Energietransitie Utrecht ondernemers in de stad stimuleren tot energiebesparing en duurzame energieopwekking. Het college stelt daarvoor 5,3 miljoen euro beschikbaar. Daarnaast legt het EFRO, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, naar verwachting 1,25 miljoen euro in.
Zeker in tijden van crisis loont het voor bedrijven om energie te besparen. Hiervoor zijn aanvangsinvesteringen nodig. Het valt voor ondernemers niet mee om hiervoor krediet te krijgen bij een bank. De gemeente Utrecht gaat deze ondernemers helpen door via de Stichting Energietransitie Utrecht leningen aan hen te verstrekken. De gemeentelijke middelen worden betaald via het uitvoeringsprogramma Utrechtse Energie!
De verwachting is dat dankzij deze leningen ondernemers en instellingen circa 16 tot 20 miljoen euro gaan investeren. Na de zomer van 2013 kunnen bedrijven een lening aanvragen. Nu al zijn georganiseerde ondernemers op verschillende kantoor- en bedrijvenlocaties in de stad bezig met plannen voor energiebesparing en -opwekking.
Utrecht is één van de koplopers binnen Nederland op het gebied van slimme financieringsinstrumenten voor bedrijven. Door bedrijven te ondersteunen met leningen in plaats van directe subsidie kunnen meer bedrijven en projecten geholpen worden, wat een effectiever beleid oplevert.
Energiebesparing en duurzame opwekking verlagen de energierekening bij bedrijven en dragen bij aan hun concurrentiepositie en groene werkgelegenheid. De gemeente Utrecht is al langere tijd bezig om werkgevers in de stad te ondersteunen met het nemen van slimme energiemaatregelen via het programma Utrechtse Energie! zie www.utrecht.nl/energie. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor 40% van de CO² uitstoot van de stad.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.