Ads Top

Rijden met een verbruik van 5 gram waterstof per 100 km

Vijf gram per 100 kilometer. Zo weinig brandstof gebruikt het extreem zuinige waterstofautootje Ecorunner3. Met dit voertuig doet een studententeam van de TU Delft mee aan de Shell Eco-marathon, van woensdag 15 t/m zondag 19 mei in Rotterdam. In deze zuinigheidswedstrijd rond Ahoy strijden ruim 200 teams uit heel Europa. Wie per gereden kilometer de minste energie gebruikt, is de winnaar. “Onder ideale omstandigheden zou Ecorunner3 een verbruik moeten kunnen halen van, omgerekend naar benzine, 5000 km op een liter. Anders gerekend: voor 100 km hebben we slechts 5 gram waterstof nodig, in plaats van 10 liter benzine, zoals een normale auto”, zegt teamleider Frank Rijks.
Het Eco-Runner Team Delft doet met zijn inmiddels derde voertuig mee aan de jaarlijkse Shell Eco-marathon in Rotterdam. In deze Europese editie van de wereldwijde competitie, strijden meer dan 200 studenten- en scholierenteams in verschillende klassen om de titel: ‘de zuinigste’. Het team uit Delft doet mee in de prototype-klasse, waar bijna alles is geoorloofd om zo zuinig mogelijk te rijden. De body van het gestroomlijnde autootje weegt slechts 8 kg en is precies groot genoeg voor de kleine bestuurster. De auto rijdt op waterstof, dat via een brandstofcel wordt omgezet in elektriciteit om de motor aan te drijven. Vorig jaar kampte het team met veel tegenslagen: “Om het allerbeste resultaat te krijgen, voeden we de brandstofcel niet met een constante stroom waterstofgas, maar met korte pulsjes”, vertelt Frank Rijks. “Vorig jaar bleek dat de flowmeter, die moet registreren wat het verbruik is, daar niet mee overweg kon. We kregen geen betrouwbaar resultaat. Dit jaar hebben we een andere meter en lukt het hopelijk wel.’’
Van 15 t/m 19 mei strijden de teams rondom Ahoy Rotterdam op een stratencircuit van 1,6 km lang. Na tien rondes wordt de gebruikte hoeveelheid energie gemeten. Dit wordt vervolgens omgerekend naar de afstand die op de energie van 1 liter benzine gereden had kunnen worden. Het Eco-Runner Team Delft wil in ieder geval zijn eigen record aanscherpen, dat staat op 2282 km/l en heeft als ultieme doel om 5000 km op de energiewaarde van 1 liter benzine te halen. Dat is meer dan 200 keer zo zuinig als de gemiddelde auto.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.