Ads Top

Alle jokkende energiebedrijven op een rij

Op 1 mei publiceerde WISE weer alle stroometiketten van de energiebedrijven. In dat overzicht staat precies, per bedrijf, hoe de door haar verkochte stroom wordt opgewekt. En dus ook hoeveel hoeveel zogenaamde sjoemelstroom elk bedrijf aanbiedt.
Vandaag gooide de NEM een steen in de vijver door toe te geven dat ze veel sjoemelstroom verkoopt; met spotgoedkope Noorse certificaten zogenaamd vergroende stroom. Het is te prijzen dat ze dit doen. Andere bedrijven die alleen maar sjoemelstroom verkopen zijn Budget Energie, Innova, MainEnergie en WoonEnergie. United COnsumers en OXXIO verkopen meer dan 70 procent sjoemelstroom.
Groene stroom wordt gecertificeerd met 'Garanties Van Oorsprong' (GVO's). De import hiervan steeg in 2012 naar 32,8 miljoen, in 2011 waren dit er nog 25,5 miljoen, een toename van bijna 30%. De vraag naar groene stroom, vooral vanuit het bedrijfsleven, neemt snel toe maar de productie van duurzame energie in Nederland groeit niet mee.
Maar er zijn ook partijen die het wel goed doen en steeds meer groene stroom in Nederland produceren. Aanbieders als Greenchoice, Windunie en de nieuwkomer Raedthuys leveren uitsluitend groene stroom, investeren niet in kern- of kolen en streven ze naar zoveel mogelijk productie in Nederland.
Markus Schmid, campagneleider bij WISE, "Het is teleurstellend om te zien dat de grote bedrijven nauwelijks vergroenen, of zelfs elk jaar vuiler worden. Als je kijkt naar de etiketten van de energiebedrijven kunnen we niet anders dan consumenten oproepen om weg te gaan bij bedrijven als Essent en Electrabel; deze bedrijven werken niet aan een werkelijk duurzame energievoorziening".
Alle bedrijven die in Nederland elektriciteit aanbieden zijn wettelijk verplicht om voor 1 mei het etiket van hun stroom-portfolio te publiceren. WISE onderzoekt deze etiketten al jaren en zet ze op een rij op de website www.groenestroomjagraag.nl. Zo kun je ook terugzien hoe een bedrijf zich ontwikkelt.
Peer de Rijk, directeur, "Wij roepen bedrijven en burgers op om een heldere keuze te maken en klant te worden van een bedrijf dat uitsluitend groene stroom verkoopt, het liefst in Nederland geproduceerd. Dan draag je bij aan de energierevolutie".

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.