Ads Top

Gemeente investeert duurzaam in eigen gebouwen

De komende jaren investeert de gemeente Nijmegen jaarlijks twee miljoen euro in de eigen gebouwen om deze duurzamer te maken. Als eerste is het stadhuis aan de beurt gevolgd door tien gebouwen in de wijken met een slecht energielabel. Het geld dat bespaard wordt met betere isolatie, HR++-glas, zonnepanelen en andere maatregelen gebruikt de gemeente om meer gebouwen in een betere staat te krijgen en duurzamer te maken.
Het gemeentelijk vastgoed bestaat uit meer dan 600 panden, waarvan meer dan 70 panden behoren tot het maatschappelijk vastgoed, zoals scholen, sportaccommodaties, wijkcentra en dienstgebouwen. De gemeente Nijmegen verbruikt jaarlijks ca. 27 miljoen kWh aan elektriciteit en ca. 2 miljoen m3 gas, waarvan ongeveer tweederde van het elektriciteitsverbruik en nagenoeg al het gasverbruik voor rekening komt van het gemeentelijk vastgoed.
Een groot deel van de gemeentelijke gebouwen heeft een laag energielabel. Dat betekent dat er nog een flinke winst valt te behalen op de energierekening. Er moet wel stevig geïnvesteerd worden om de stroom- en verwarmingskosten omlaag te krijgen. Deze slag gaat de gemeente nu maken en hiervoor is een masterplan opgesteld. De energiekosten die bespaard worden komen in een pot: de Reserve Duurzaamheid. Hieruit worden nieuwe duurzaamheidsmaatregelen gefinancierd. Dit moet leiden tot een vliegwieleffect: Veel investeringen verdienen zo zichzelf terug.
Verder investeert de gemeente in haar gebouwen in slimmere verlichting, zonnepanelen, installaties en diverse bouwkundige verbeteringen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de GPR-methode, zoals in april vastgelegd in het Groene akkoord. In GPR worden bouw en renovatie beoordeeld op de thema’s energie, milieu, gebruikskwaliteit, gezondheid en toekomstwaarde.
In 2045 wil Nijmegen energieneutraal zijn. Dat betekent dat er in de stad evenveel energie duurzaam wordt opgewekt, als er gebruikt wordt. Met het ‘verduurzamen’ van het eigen vastgoed wil de gemeente voldoen aan Europese regelgeving en het goede voorbeeld geven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.