Ads Top

Installatiebranche vreest banenverlies door importheffing zonnepanelen

UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, vreest dat duizenden arbeidsplaatsen verloren gaan als de Europese Unie besluit tot een importheffing op Chinese zonnepanelen. De installateursvereniging roept daarom de Nederlandse overheid op alles in het werk te stellen om het instellen van een importheffing te voorkomen. Lidstaten hebben tot eind deze week de tijd om hun positie kenbaar te maken richting Brussel.
Volgens voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI komt een importheffing op Chinese zonnepanelen op een zeer ongelukkig moment. 'Zonnepanelen leveren installateurs de laatste tijd veel extra werk op in een markt die hard wordt getroffen door de crisis in de bouw.' UNETO-VNI verwacht echter dat aan de marktgroei een einde komt als de Europese Unie een importheffing instelt. Een heffing leidt tot hogere prijzen waardoor de aanschaf van zonnepanelen minder aantrekkelijk wordt. In de installatiebranche zal het duizenden banen gaan kosten. Siertsema: 'Het is daarom een onverstandig idee. De dreiging van een importheffing leidt nu al tot een opwaartse prijsdruk en het uitblijven van opdrachten. Snelle actie kan erger voorkomen.'
Siertsema wijst erop dat de vooruitzichten voor de afzet van zonnepanelen zonder importheffing zeer gunstig zijn. Uit consumentenonderzoek van USP Marketing Consultancy in opdracht van UNETO-VNI blijkt namelijk dat ruim de helft van de woningbezitters momenteel belangstelling heeft voor zonnepanelen als middel om de energierekening omlaag te brengen. Bovendien verwacht ruim een vijfde van hen dat plaatsing van zonnepanelen een waardestijging van de woning zal opleveren.
Woningbezitters die twijfelen aan de aanschaf van zonnepanelen wijzen daarbij op de lange terugverdientijd en de te hoge aanschafprijs. Siertsema: 'Dankzij de beschikbaarheid van Chinese zonnepanelen daalt de prijs echter al jaren en is de terugverdientijd teruggebracht tot 6 à 7 jaar. Een importheffing werpt ons weer jaren terug in de tijd. De terugverdientijd gaat hierdoor omhoog, terwijl we net op het punt staan om grid parity te bereiken, het punt waarop stroom uit zonnepanelen dezelfde prijs heeft als stroom uit het stopcontact.'
Volgens de voorzitter van UNETO-VNI kost een importheffing niet alleen banen in de installatiebranche en bij toeleveranciers, maar brengt deze ook het bereiken van de overheidsdoelstellingen voor duurzame energie in gevaar. Siertsema roept de Nederlandse overheid daarom op alles in het werk te stellen om ook andere lidstaten te overtuigen van de noodzaak om krachtig stelling te nemen tegen een importheffing op zonnepanelen.
Uit een onderzoek van economisch instituut Prognos bleek eerder al dat een importheffing van 60% in de hele Europese Unie in drie jaar tijd 242.000 banen in de duurzame energiesector zou kosten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.