Ads Top

Kernfysische Dienst: Geen afwijkingen reactorvat Borssele

Uit onderzoek blijkt dat het reactorvat van de kerncentrale in Borssele geen gebreken kent. Dat schrijft Minister Kamp van Economische Zaken (EZ) donderdag 16 mei 2013 aan de Tweede Kamer op basis van een rapport van de onafhankelijke toezichthouder Kernfysische Dienst (KFD).
De kerncentrale in Borssele heeft de afgelopen maand stil gelegen voor een geplande onderhoudsstop. Tijdens deze periode is aanvullende onderzoek verricht aan het reactorvat. Aanleiding hiervoor waren afwijkingen die vorig jaar zijn gevonden in de reactorvaten van twee Belgische kerncentrales. Al eerder constateerde de KFD dat bij het smeden van het reactorvat andere materialen zijn gebruikt dan in de Belgische centrales en dat de centrale in Borssele voldoet aan alle veiligheidseisen. Het aanvullende onderzoek bevestigt nu dat er geen scheurtjes zitten in het vat in Borssele'.
De Nuclear Research & Consultancy Group (NRG) heeft de testen uitgevoerd aan de hand van internationale normen. Het reactorvat is getest met een zogeheten ultrasoon methode, die eventuele onvolkomenheden aan kan tonen. Daarbij is met hoogfrequente geluidsgolven in het reactorvat gezocht naar haarscheurtjes en andere afwijkingen.
De Kernfysische Dienst (KFD) is een onafhankelijke toezichthouder die in Nederland verantwoordelijk is voor het toezicht op de veiligheid van kerncentrales en andere nucleaire installaties

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.