Ads Top

Europees project EMPOWERING voor een transparantere energiemarkt officieel gelanceerd

Op 1 april 2013 werd het Intelligent Energy Europe (IEE) project EMPOWERING officieel gelanceerd. In de aanloop naar 2020 wil dit Europees project de energiemarkt transparanter maken, en op die manier de consument in staat stellen energie te besparen. Het project gaat deze uitdaging aan en reikt de consument hiervoor de nodige tools aan door hen o.a. te betrekken en te informeren, door hen te helpen om energiebesparende maatregelen te nemen op basis van de informatie die ze aflezen op hun rekeningen en via speciaal ontworpen online applicaties.
EMPOWERING brengt energieleveranciers en eindgebruikers samen om meer informatieve facturatiediensten te implementeren, en zo energieprestatieprogramma’s en de ontwikkeling van energiediensten te optimaliseren. Deze programma’s en diensten zullen vervolgens worden getest op een doelgroep van ruim 270.000 Europese consumenten. Terzelfdertijd draagt dit ambitieuze project bij tot de EU 2020-doelstellingen rond energie-efficiëntie en het inzetten van hernieuwbare energiebronnen (20% minder broeikasgassen, 20% meer hernieuwbare energieproductie en 20% meer energie-efficiëntie).
Twaalf partners uit 5 Europese landen slaan de handen in elkaar om deze tools uit te werken: Spanje (International Center for Numerical Methods in Engineering, Grup El‐Gas, GISCE‐TI SL), Frankrijk (Hespul Association, Gas Electricity of Grenoble, Local Energy and Climate Agency of Grenoble Area), Italië (Politecnico di Torino, Iren Energia Spa, SINERGIE Consortium Limited Company, Municipality of Reggio Emilia), Denemarken (Energimidt Infrastruktur A/S) en België (Universiteit Gent, Power-Link). Ook de Oostendse bedrijven EOS en Argus Technologies verlenen hun medewerking aan dit project.
De projectpartners ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens de startvergadering van 16-17 april in Barcelona, in goede banen geleid door de Spaanse projectcoördinator CIMNE. Tijdens deze vergadering werden de eerste stappen besproken en geklonken op een succesvol projectverloop.
EMPOWERING heeft een IEE-budget van bijna €1.500.000 ter beschikking en loopt van april 2013 tot september 2015.
EMPOWERING wordt gefinancierd door het Intelligent Energy – Europe (IEE) programma. IEE biedt steun aan organisaties die zich inspannen om de energieduurzaamheid te verbeteren. Het programma werd in 2003 gelanceerd door de Europese Commissie en streeft ernaar een energie-intelligente toekomst te creëren voor ieder van ons. IEE steunt het EU beleid rond energie-efficiëntie en hernieuwbare energie, met het oog op het behalen van de EU 2020 doelstellingen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.