Ads Top

Calvijn College in Goes zet in op WavEnergy

Drie leerlingen van het Calvijn College in Goes vertegenwoordigen Nederland op Intel ISEF: ‘s werelds grootste internationale wetenschapswedstrijd voor scholieren, die van 12 tot en met 17 mei a.s. wordt gehouden in de VS.
Met hun project ‘WavEnergy’ hebben Robert de Bruijne (15 jaar), Bart Fluit (15 jaar) en Wouter Boot (14 jaar) uit Westkapelle een manier ontdekt om schone energie op te wekken uit zeegolven. De jongens ontwierpen hiervoor een model dat zij hebben getest in de Noordzee. Uit metingen bleek dat hun ontwerp evenveel energie opwekt als een zonnepaneel van dezelfde grootte.
De scholieren hebben met WavEnergy de eerste prijs gewonnen op de internationale duurzaamheidsolympiade INESPO, die in juni 2012 in Nederland plaatsvond. Die eerste prijs bestond uit deelname aan Intel ISEF in Phoenix, Arizona. Daar zullen zij zich met hun uitvinding meten met 1.600 andere deelnemers uit meer dan 70 landen en strijden om in totaal ruim $ 3 miljoen aan prijzengeld.
“Het model dat we gebruikten tijdens INESPO moest nog wat worden bijgeschaafd. We hebben een nieuw, professioneler model gebouwd en op maandag 29 april jl. getest bij ons om de hoek, aan zee. Toen het model in de golven lag, werkte alles gelukkig meteen goed en konden we alle belangrijke metingen doen: stroom, ampèrage en voltage. We hebben wat aanpassingen gedaan aan de schuine plaat en daar aluminium profielen op geplaatst. Nu kan de plaat de enorme krachten die vrijkomen op de zijkanten beter aan. We zijn druk doende met alle voorbereidingen. We scherpen de presentatie in het Engels aan en bewerken op dit moment onze video. Op 15 en 16 mei presenteren we WavEnergy aan de jury”.
Fossiele brandstoffen, zoals olie, aardgas en steenkool, zijn nodig om elektriciteit op te wekken. Nu die brandstoffen opraken, zal er in de toekomst minder elektriciteit voorhanden zijn. Daarom hebben de leerlingen een idee bedacht voor een alternatieve energiebron: WavEnergy. Het model van WavEnergy wekt elektriciteit op uit golven. Dit gebeurt door een luchtkussen met dynamo’s over een schuine plaat te laten bewegen. De schuine plaat zorgt ervoor dat de golven hoger worden, waardoor elektriciteit wordt opgewekt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.