Ads Top

Recreëren tussen 10.000 zonnepanelen in Bronckhorst

In Hengelo (Gld.) verrijst op afzienbare termijn een uniek zonnepark. Het plan is ongeveer tienduizend zonnepanelen in veldopstelling te realiseren op de gronden van een voormalige kwekerij. Op de locatie wordt niet alleen duurzame energie opgewekt, maar is ook volop de gelegenheid te recreëren en innovatieve toepassingen van zonne-energie te ontdekken. 
Kunstbomen met bladeren van zonnepanelen, vijvers met drijvende zonnepanelen en het benutten van de opgewekte zonne-energie voor elektrische auto’s: dit is slechts een greep uit de ideeën die het zonnepark een unieke plek in Nederland en ook daarbuiten moeten maken. De zonnepanelen zullen jaarlijks genoeg stroom opleveren om in de behoefte van ongeveer zeshonderd huishoudens te kunnen voorzien. Wethouder Arno Spekschoor van Bronckhorst is verheugd over de plannen: “Het zonnepark wordt een visitekaartje voor Bronckhorst en Hengelo. Bovendien levert het werkgelegenheid op en draagt het bij aan de ambitie van de regio Achterhoek om in 2030 energieneutraal te zijn.”
Het project betreft een bijzondere samenwerking tussen de gemeente Bronckhorst, IQ-SOLAR.COM, NL Greenlabel en Green Spread. De gemeente stelt de gronden tegen een pachtvergoeding beschikbaar, terwijl Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing zich namens NL Greenlabel toeleggen op het ontwerp en de landschappelijke inpassing van het park. Hun visie luidt: natuur en energie opwekken kunnen hand in hand gaan. Door panelen op een golvende manier te situeren, krijgt het park de allure van een groot kunstobject. 
Hiernaast zal IQ-SOLAR.COM optreden als turn-key-leverancier van de zonne-energie-installatie. Green Spread neemt ten slotte de projectontwikkeling en financiële structurering op zich. Eenieder krijgt in dat kader de mogelijkheid in het park te investeren via het crowdfundingsplatform van stichting Greencrowd. Ook kunnen huishoudens, bedrijven en organisaties stroom van het park afnemen via leverancier InEnergie.
De bedoeling is snel te komen tot een definitieve samenwerking om de benodigde financiële middelen aan te kunnen trekken. In totaal is ongeveer 4,4 miljoen euro nodig voor de realisatie van het project.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.