Ads Top

Eendagsadvies helpt elektrische Eend op weg

Hoe verander je een trage en lawaaiige Lelijke Eend in een soepel rijdende elektrische auto? En hoe zorg je dat die de strenge keuringen door de RDW doorstaat en de weg op mag? Ondernemer Leen de Bodt van ZEV Parts uit Gouda is een handige monteur, maar over de onlangs aangescherpte keuringseisen voelde hij zich niet echt zeker. Een Eendagsadvies van een TNO-specialist loodste hem en zijn Eenden door de keuring.
De Bodt heeft iets met Lelijke Eenden. De Citroën Deux Cheveaux, zoals de oldtimer uit het midden van de vorige eeuw officieel heet, is in zijn ogen 'een heel leuk autootje'. Maar wel een autootje vol verouderde techniek: "Er zit een benzinemotor in die veel herrie maakt. Een gesprek op de snelweg is nauwelijks mogelijk." De Bodt, die zijn loopbaan begon als ontwikkelaar bij Hollandse Signaal, besloot om Lelijke Eenden uit te rusten met een batterijpakket, een controller en een elektromotor: "Elektrisch rijden in een Eend is ideaal. Ik durf te zeggen dat zo het één van de leukste auto’s ter wereld is."
Maar voor een omgebouwde Eend de weg op mag, moet die een keuring bij de RDW doorstaan. Een stevige keuring, die onlangs ook nog werd aangescherpt: "Ik wist niet zeker of de twee Eenden die ik had aangepast aan de eisen voldeden. Er zijn veel en ingewikkelde regels en de interpretatie is niet altijd duidelijk. "Via een kennis uit de wereld van liefhebbers van Citroëns die bij Syntens werkt, hoorde De Bodt over de mogelijkheid om bij TNO een Eendagsadvies aan te vragen: "Dat heb ik gedaan en zo kwam ik in contact met Sam van Goethem van TNO. Er zijn in Nederland niet veel mensen die iets afweten van elektrisch rijden, maar hij weet er alles van. Hij werkte ook mee aan het onderzoek dat vooraf ging aan het vaststellen van de regelgeving. Dat is natuurlijk handig bij het voorbereiden van een keuring."
Van Goethem onderzocht de Eenden en gaf vervolgens adviezen. De Bodt: "Het viel uiteindelijk heel erg mee. Ik moest alleen de aanraakveiligheid van een stekker aanpassen. Dat gaf vertrouwen voor de keuring en die verliep inderdaad probleemloos. Tijdens het Eendagsadvies zijn de puntjes op de i gezet voor de ombouwkeuring. Ik kan nu van een trage en niet al te soepel rijdende oldtimer een lekker rijdende en schone auto kan maken, die ook nog bijzonder efficiënt rijdt."
De Eenden gaan nu in de verkoop en De Bodt rekent op een commercieel succes: "Ik heb eigen geld in het project gestoken en dat moet ik eerst terugverdienen. Daarna, volgend jaar of het jaar daarop, kan het winstgevend worden. Ondertussen beleef ik al een hoop plezier omdat in een elektrische Eend kan rijden. Een uitstekend idee, zo’n Eendagsadvies van TNO."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.