Ads Top

Genomineerden GasTerra Transitie Jaarprijs 2013

HBO-studenten bogen zich over het energievraagstuk: hoe zorgen we ervoor dat we minder energie gebruiken en efficienter met onze energie omgaan? Studenten bedachten zelf een innovatieve, duurzame oplossing, deden mee met een scholenproject of werkten een case uit voor één van de acht bedrijven waaronder Joulz, Friesland Campina, Heineken of Lasaulec. Alle ideeën werden ingeleverd voor de vijfde editie van de GasTerra Transitie Jaarprijs (GTJP). Vervolgens boog een jury bestaande uit Hans Alders, Marga Hoek, Han Brezet en Hugo Brouwer zich over alle ideeën. Vandaag maakten zij de tien genomineerden bekend.
Zij maken tijdens het GTJP Event op 11 juni 2013 in Maarssen kans op de eerste juryprijs van € 50.000, de tweede juryprijs van € 20.000, de derde juryprijs van € 10.000, de internetprijs van € 10.000 voor het idee dat online de meeste stemmen krijgt of de publieksprijs tijdens het event van € 10.000. De tien genomineerden zijn (op alfabetische volgorde):

Fontys hogeschool – Lifestyle professionals – Cecile Cremer en Anke Dekkers
Het concept ‘Waste-less’ voorkomt het bederven van voedsel en daarmee voedselverspilling. Een consument scant de aangekochte producten met behulp van een handige app. Deze app geeft vervolgens een seintje wanneer een product de vervaldatum nadert. 

Fontys hogeschool – Peppie – Steffie de Kort, Rinke Adema, Stephanie van Vliet en Elmay Claassen
Peppie is een apparaat dat energieverspilling in studentenhuizen tegengaat.

Haagse hogeschool – Biocomposities – Perry van Adrichem, Arno Droogers, Tim van Paassen en Ricardo Struik
Composieten maken afval van tomatenkwekerijen (tomaten plantenstammen). Deze composieten kunnen in plaats van plastic en aluminium gebruikt worden en zijn biologisch afbreekbaar.

Haagse hogeschool - Project Stirling – Stefan Huijsman
Project Stirling gebruikt een stirlingmotor tijdens het lassen om zo energie terug te winnen en efficiënter om te gaan met energie.

Haagse hogeschool – UMCG ziekenhuis – Wesley Petersen en Ronald van der Schans
Het idee bestaat uit het plaatsen van een tweede gevel met daarin zonnepanelen voor de vleugel van het Universitair Medisch Ziekenhuis Groningen (UMCG). Dit zorgt voor een duurzame energieopwekking en er wordt gemaakt van recyclebare materialen.

Haagse hogeschool – UMCG – Patrick Piket
Het idee bestaat uit het creëren van een duurzame, comfortabele gevel die het energiegebruik maximaal verlaagd en daarbij het comfort van de patiënten niet uit het oog verliest.

Hanze University of Applied Sciences – Farmers in foqus – F. Putri, S. Sozugecer, S. Urfalioglu en E. Veldkamp
Farmers in Foqus bestaat uit een duurzaam netwerk voor veehouders.

Hogeschool van Amsterdam – Passieve wisselverwarming – Guus Bruijns, Johannes Breevaart en Paul Koblens
Passieve wisselverwarming bestaat uit het verwarmen van spoorwegwissels met behulp van ‘heatpipes’.

Saxion Hogeschool – Slimme radiator upgrade – Erik Bozelie
De slimme radiator upgrade gaat efficienter om met gas. Zo is het een betaalbare verbetering van huisverwarming, in te stellen voor verschillende huishoudens.

Van Hall Larenstein Leeuwarden – Verduurzaming Oostermoer – Emma Rijpstra-Pranger, Eelke Rijpstra, Andries Faber en Maickel Burgers
Met behulp van een rekenmodel wordt versnelling van verduurzaming in kaart gebracht in het Oostermoer-gebied.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.