Ads Top

Woningen met warmtepomp schadelijk voor het milieu?

Begin 2023 ontstond er commotie over de milieubelasting van warmtepompen. De ophef begon na de actualisatie van de milieuproductkaarten in de Nationale Milieudatabase (NMD). Door toevoeging van het koudemiddel en de benodigde elektronica nam de milieubelasting van warmtepompen met een factor tien toe in vergelijking met de reeds bestaande milieuproductkaarten.

Dit vraagstuk is voor Jeannette Levels-Vermeer van LBP|SIGHT en Jourdain Martens van Develop Inc. de aanleiding geweest tot het uitvoeren van een eigen onafhankelijk onderzoek.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de milieubelasting van de nieuwbouwwoning met warmtepomp lager is dan die van de woning met cv-ketel. Het verschil in milieukosten bedraagt gemiddeld 14 procent voor de hoek- en 12 procent voor de tussenwoning.

De milieukosten van de materialen waaruit de warmtepomp bestaat, is weliswaar hoger dan die van de cv-ketel. Maar daar staat tegenover dat de warmtepomp (in het onderzoek een lucht/water warmtepomp) efficiënter is in de opwekking van ruimteverwarming en warm tapwater dan de cv-ketel.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.