Ads Top

Primeur voor Dordrecht: als eerste grote warmtenet in Nederland volledig aardgasvrij

Door de vernieuwde slibverwerkingsinstallatie en een e-boiler heeft Dordrecht het eerste grote warmtenet in Nederland dat volledig aardgasvrij is. Met deze twee duurzame warmtebronnen wordt het warmtenet Dordrecht steeds minder afhankelijk van warmte uit afvalverwerking. Zo werkt het bedrijf stap voor stap aan een toekomst met minder afval en meer duurzame warmtebronnen.
 
De basis voor het warmtenet Dordrecht is in 2013 gelegd. Toen werden de eerste nieuwbouwwoningen en het Energiehuis op warmte aangesloten. Inmiddels ligt er een hoofdtransportleiding van 32 kilometer door Dordrecht waar 7.500 huishoudens en gebouwen gebruik van maken.
 
In de slibverwerkingsinstallatie aan de Baanhoekweg wordt het natte rioolslib van de aandeelhoudende waterschappen gedroogd om er daarna elektriciteit van te maken. De warme dampen die tijdens dit droogproces vrijkomen worden nu, door een aanpassing in de installatie, afgevangen en omgezet naar warmte. De slibverwerkingsinstallatie levert daardoor een extra capaciteit om 7.000 huishoudens te voorzien van 100% duurzame warmte. Tanja de Jonge, wethouder duurzaamheid van Dordrecht: “Voorheen werd bij extreme kou of een eventuele storing gebruik nog gemaakt van een gasgestookte back-up installatie. Met de nieuwe elektrische boiler is dat nu verleden tijd. Daarmee is het warmtenet Dordrecht volledig aardgasvrij. Een prachtige mijlpaal voor ons allemaal.”
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.