Ads Top

Zestig procent Nederlandse huiseigenaren overweegt dit jaar nog eerste zonnepanelen te installeren

Bijna de helft van de Nederlandse huiseigenaren zonder zonnepanelen heeft geen idee wat de terugverdientijd is van zonnepanelen of hoeveel energie zonnepanelen mogelijk opleveren. Dat blijkt uit onderzoek van Otovo, de Europese marktplaats voor zonnepanelen.

Zestig procent van de huiseigenaren zonder zonnepanelen overweegt voor het einde van het jaar nog zonnepanelen te installeren. Van de huiseigenaren die al wel zonnepanelen hebben, overweegt 37 procent om zonnepanelen bij te plaatsen.
20 procent van de huiseigenaren is onbekend met de salderingsregeling, de helft is bekend met geldende subsidies en aftrekposten.

47 procent van de huiseigenaren zonder zonnepanelen weet niet wat de terugverdientijd is, 47 procent weet niet hoeveel energie zonnepanelen mogelijk opleveren.

Onder de huiseigenaren die al wel zonnepanelen hebben geïnstalleerd blijkt meer kennis aanwezig: 69 procent van hen weet wat de terugverdientijd is van zonnepanelen, twee derde (67 procent) weet hoeveel energie de zonnepanelen opleveren. Meer dan een op de drie (37 procent) van de huiseigenaren met zonnepanelen overweegt om dit jaar nog extra zonnepanelen te plaatsen.

Behalve onwetendheid blijkt dat onder Nederlanders sprake is van een aantal hardnekkige fabels omtrent zonnepanelen. Zo stelt een kwart (26 procent) van alle huizenbezitters dat de installatie van zonnepanelen pas kan worden terugverdiend wanneer sprake is van zonnige zomermaanden. Opvallend is dat hier het percentage van huizenbezitters met en zonder zonnepanelen ongeveer gelijk is.

Veel huiseigenaren blijken daarnaast slecht op de hoogte te zijn van de huidige regelgeving rondom zonnepanelen. Zo blijkt dat een op de vijf Nederlandse huizenbezitters onbekend is met de geldende salderingsregeling. Ook blijkt dat slechts de helft van de Nederlandse huizenbezitters bekend is met de huidige subsidies en aftrekposten voor woningen

Dit onderzoek is uitgevoerd onder 1070 Nederlandse huiseigenaren van 18 jaar en ouder. De onderzoekspopulatie is verdeeld onder Nederlandse huiseigenaren met zonnepanelen en Nederlandse huiseigenaren zonder zonnepanelen. De respondenten zijn representatief naar leeftijd, geslacht, arbeidsparticipatie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.