Ads Top

Aanleg van een distributienetwerk voor waterstof in Hoogeveen gestart

1

Woensdag 10 mei is in Hoogeveen een begin gemaakt met de aanleg van een distributiesysteem voor groene waterstof. Dit systeem moet straks de nieuw te bouwen woningen in Nijstad-Oost voorzien van verwarming. Ook bestaande woningen in Erflanden kunnen op het systeem worden aangesloten. Het is een bijzondere mijlpaal na jaren van voorbereiding.

De aanleg en overgang naar waterstof is nieuw en nog vrijwel niet toegepast in Nederland. Daarom is veel maatwerk nodig op gebied van bijvoorbeeld techniek, regelgeving en financiën.

Voordat de schop de grond in ging, zetten de samenwerkende partners een symbolische handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst voor de eerste fase van het waterstofproject: de aanleg van het waterstof distributiesysteem en de aansluiting van woningen in Nijstad-Oost en een aantal bestaande woningen in Erflanden. Westendorp: ‘We hopen na de zomer van 2023 de eerste woningen in Erflanden aan te sluiten op het systeem en later ook de nieuwbouwwoningen in Nijstad-Oost.’

Nederland moet op termijn van aardgas af. In het project Waterstof Hoogeveen wil men huizen verwarmen met een cv-ketel die draait op waterstof. Het gaat om nieuw te bouwen woningen in Nijstad-Oost en bestaande woningen in een deel van Erflanden, grenzend aan Nijstad-Oost. Met dit project willen de partners aantonen dat waterstof een goede groene vervanger is voor aardgas.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.