Ads Top

Vertraging voor Windpark IJmuiden Ver Beta

IJmuiden Ver Beta krijgt een aansluiting op de Maasvlakte en is nu niet in 2028, maar pas eind 2029 gereed. In 2029 wordt ook IJmuiden Ver Alpha – met een aansluiting in Borssele – in gebruik genomen. Dit is wel volgens planning.

NWEA is niet gelukkig met welke vertraging dan ook. Jan Vos, voorzitter NWEA: 'Van marktpartijen wordt verwacht dat ze in korte tijd op ingewikkelde tenders reageren en de teams van onze leden hebben zich voorbereid op de oorspronkelijke planning. De geopolitieke situatie noch het klimaat hebben baat bij uitstel.'

De afgelopen maanden sloot Tennet raamovereenkomsten voor de bouw en levering van de platforms, kabels en landstations. De kavels IJmuiden Ver Alpha en Beta zijn beide goed voor 2GW én de eerste windparken in Nederland die een aansluiting krijgen via een gelijkstroomverbinding. Het bouwen van deze gelijkstroomplatforms duurt vanwege de complexiteit langer dan verwacht. De routekaart ging uit van een bouwtijd van zes jaar, maar wordt dus zeven jaar voor IJmuiden Ver Beta.

Na IJmuiden Ver Alpha en Beta zullen er nog meer windparken komen met eenzelfde aansluiting. Minister Jetten verwacht dat de bouwtijd bij deze windparken korter zal zijn dan zeven jaar, omdat er geleerd kan worden uit eerdere projecten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.