Ads Top

Combinatie zon, batterij, AI en dynamisch contract lost 'groene stroomprobleem bedrijven op'

Met een combinatie van zonnepanelen, een batterij, slimme software en een dynamisch energiecontract kunnen bedrijven veel problemen met de teruglevering van elektriciteit oplossen. Op die manier verminderen ze congestie en overbelasting van het net, waardoor een nieuwe netaansluiting niet mogelijk is. En kunnen ze geld verdienen met hun eigen groene stroom.
 
Dat stelt het Nederlandse bedrijf Kiwatt. Dat levert energieopslagsystemen en software op basis van kunstmatige intelligentie (AI). Eventueel kan Kiwatt ook de levering van zonnepanelen verzorgen. Sinds kort biedt het zijn klanten ook dynamische energiecontracten aan.
 
De problemen op het Nederlandse elektriciteitsnet vormen een grote belemmering voor de overstap naar groene stroom, de zogeheten energietransitie. Op zonnige dagen met veel wind kan het elektriciteitsnet het aanbod niet verwerken en worden zon- en windparken stilgelegd. Nieuwe wind- en zonneparken, maar ook bedrijven met zonnepanelen op hun dak, kunnen vanwege gebrek aan capaciteit niet aangesloten worden op het net.

Ondertussen blijven bedrijven en consumenten vooral stroom gebruiken op momenten dat dit niet duurzaam wordt opgewekt. Uitbreiding en verzwaring van het net gaat volgens de beheerders jaren duren en kost miljarden. Daardoor blijven vervuilende gas- en kolencentrales nodig om bij te springen.

De slimme software zorgt ervoor dat de batterij automatisch oplaadt op momenten dat er veel groene stroom is en de stroomprijs op de energiebeurzen goedkoop of zelfs negatief is. Hij ontlaadt als er veel vraag is naar stroom en de prijs hoog is. Dat fluctueert de hele dag, waardoor handelen op de onbalansmarkt behoorlijk verdienstelijk kan zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.