Ads Top

Waterstofregio Noord-Holland zet zichzelf op de kaart met congres tijdens Sail Den Helder

Tijdens Sail Den Helder (29 juni t/m 2 juli) organiseert Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, samen met provincie Noord-Holland, gemeente Den Helder, Port of Den Helder en New Energy Coalition het congres: 'Waterstofnetwerk Noord-Holland'. Onderwerp van gesprek is de bijdrage die de Hydrogen Valley-regio Noord-Holland kan leveren aan de energietransitie en haar rol in het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Het congres vindt plaats op vrijdag 30 juni, in Theater de Kampanje. Diverse sprekers zullen die dag ingaan op de unieke uitgangspositie van Noord-Holland als provincie met twee cruciale schakels in de waterstofinfrastructuur: het Noordzeekanaalgebied (NZKG) en Den Helder. Beide regionale clusters hebben grote ambities als het gaat om het versnellen van de energietransitie en werken intensief samen om de waterstofeconomie te realiseren.

Door vraag en aanbod te verbinden ontstaat in Noord-Holland een waterstofecosysteem op nationaal niveau, gevoed door energie van wind op zee en met directe aansluiting op het (inter)nationale waterstofnetwerk H2 Backbone. Hoe dat eruit allemaal gaat zien en welke stappen gezet moeten worden om in Nederland tot een waterstofeconomie te komen, komt uitgebreid aan bod in de keynote presentaties van Gijs Postma (EZ) en René Peters (TNO).

Een feestelijk onderdeel van het programma is de officiële uitreiking van de recent toegekende Hydrogen Valley-status aan Edward Stigter, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland en voorzitter van de Bestuurscommissie Energietransitie Noordzeekanaalgebied. Vanzelfsprekend krijg je ook te horen wat deze belangrijke Europese status inhoudt en hoe deze de verduurzaming van de energievoorziening kan  versnellen.

Bijzonder interessant beloven de paneldiscussies te worden die na de pauze op het programma staan. Hierin gaat het over twee concrete ontwikkelingen die van grote invloed zijn op de ontwikkeling van de waterstofeconomie: hergebruik van bestaande gasinfrastructuur voor de aanlanding van groene waterstof vanaf zee, en de plannen voor de bouw van een waterstoffabriek (H2 Gateway) bij Den Helder. Bij het H2 Gateway-project ligt de vraag op tafel waarom het belangrijk is deze fabriek te bouwen als katalysator van de waterstofeconomie, vooruitlopend op de grootschalige productie van groene waterstof op zee.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.