Ads Top

Nederlanders niet goed op de hoogte van voordelen LED-verlichting

Uit een kennistest van het initiatief ‘met LED kan het’, onder 1.000 Nederlanders in loondienst, blijken er nog veel misvattingen over LED-verlichting te bestaan. Dat kan ook verklaren waarom slechts één op de drie (36%) huishoudens volledig gebruikmaakt van LED-verlichting in en om het huis. Meer dan de helft van de huizen (57%) is wel gedeeltelijk verlicht met LED.
 
Zo blijkt uit de kennistest bijvoorbeeld dat niet alle Nederlanders weten hoe lang het duurt voordat de investering in LED-verlichting zich terugbetaalt. Vier op de tien Nederlanders denken ten onrechte dat zij hier langer dan twee jaar mee bezig zijn. Een kleinere groep (21%) is wel op de hoogte van de juiste informatie en weet dat dit tussen de één en twee jaar duurt. Het gaat dus maar om een korte periode, dit dankzij het lage energieverbruik ten opzichte van andere verlichting.
 
Verder denkt men dat de levensduur van LED-verlichting korter is dan dat het daadwerkelijk is. Bij acht uur gebruik per dag gaat LED-verlichting zo’n zestien tot twintig jaar mee. De meerderheid (70%) is in de veronderstelling dat LED-verlichting minder dan zestien jaar mee gaat. Hiervan verwacht het grootste percentage (32%) dat zij slechts zes tot tien jaar met hun LED-verlichting kunnen doen. Slechts vier procent wist de levensduur juist in te schatten.
 
Een ander voordeel van het gebruik van LED-verlichting is dat het een positieve invloed heeft op het energielabel van een woning, net zoals het isoleren van de woning of het vervangen van de ramen. Deze informatie is bij slechts één op de drie Nederlanders (36%) bekend. Bijna de helft (46%) denkt dat verlichting geen effect heeft op het energielabel.
 
Ten slotte is gevraagd hoeveel zij denken te kunnen besparen met LED-verlichting. De grootste groep (23%) verwacht hiermee elf tot twintig procent te kunnen besparen. Zij zitten er behoorlijk naast: door volledig gebruik te maken van LED-verlichting kan een huishouden meer dan vijftig procent van de energiekosten besparen. Minder dan één op de tien Nederlanders (9%) is hiervan op de hoogte.
 
Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het initiatief ‘met LED kan het’ door PanelWizard onder 1.003 werkende Nederlanders (18+) in loondienst. In alle antwoorden zijn de energieprijzen en termijn van terugverdienen van januari 2023 meegenomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.