Ads Top

Samenwerking tussen gemeente en Liander voorkomt energieafsluitingen

De pilot van de gemeente Amsterdam en netbeheerder Liander om energieafsluitingen bij huishoudens met betalingsproblemen te voorkomen is geslaagd.

Uit de eerste resultaten blijkt dat het bij 130 huishoudens waar afsluiting dreigde, is gelukt om een nieuw energiecontract af te sluiten en afsluiting te voorkomen.

Omdat vorig jaar steeds meer huishoudens in betalingsproblemen kwamen door gestegen energieprijzen, ontbonden energieleveranciers ook meer contracten. Na een ontbinding is een netbeheerder wettelijk verplicht om een huishouden af te sluiten van energie. De gemeente Amsterdam en netbeheerder Liander zijn naar aanleiding daarvan een pilot gestart, waarin op het moment dat afsluiting dreigt er nog een signaal naar de gemeente gaat, zodat schuldhulpverleners tijdig hulp kunnen bieden.

Zowel de buurtteams, die de schuldhulpverlening uitvoeren, als Liander en de gemeente zijn zeer tevreden over de samenwerking. De eerste vier maanden van 2023 heeft Liander 250 meldingen bij de gemeente gedaan van huishoudens die zonder energiecontract kwamen te zitten. Het is de buurtteams gelukt om in contact te treden met 81 procent van deze huishoudens.

Na beëindiging van het contract door de energieleverancier stuurt de netbeheerder de Amsterdammer vervolgens nog twee keer een herinnering over het voornemen tot energieafsluiting en zal het de inwoner wijzen op de hulp die de buurtteams kunnen bieden. Later dit jaar gaan Liander en de gemeente kijken of de nieuwe landelijke wetgeving voor afsluitbeleid in de praktijk ‘waterdicht’ is.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.