Ads Top

Lagere energieprijzen, maar verduurzamen woning blijft prioriteit

Vier of de vijf huiseigenaren blijft vastberaden investeren in de verduurzaming van hun woning, ondanks dat de energieprijzen zijn gedaald en de terugverdientijd van energiebesparende maatregelen is toegenomen. Dat blijkt uit recent onderzoek van energievergelijk.nl, uitgevoerd door PanelWizard, onder 1239 huiseigenaren in Nederland.

Slechts vijf procent van de woningeigenaren heeft besloten om helemaal af te zien van de verduurzaming van hun woning. Een groter deel, 15,6 procent, heeft ervoor gekozen hun duurzaamheidsplannen voorlopig uit te stellen. Keuzes die worden gedreven door de recente daling van de energieprijzen, waardoor het langer duurt om de investering in verduurzaming terug te verdienen.

Toch laat een overgrote meerderheid van 79,4 procent zich niet beïnvloeden door de lagere energieprijzen, blijkt uit het onderzoek. Zij zetten hun plannen voor het duurzamer maken van de woning, bijvoorbeeld door het aanbrengen van isolatie of het installeren van een warmtepomp, vastberaden door.

Volgens cijfers zijn de stroom- en gastarieven voor een nieuw energiecontract sinds eind vorig jaar met 40 procent gedaald. Op 1 juni 2023 bedroeg de gemiddelde gasprijs van nieuwe energiecontracten 1,36 euro per kubieke meter, bijna de helft van de prijs op 1 december 2022 toen deze nog 2,57 euro bedroeg. Evenzo daalde de gemiddelde elektriciteitsprijs in de contracten significant, van 66 cent naar ongeveer 38 cent per kilowattuur.

De dalende energietarieven hebben geleid tot een veel langere verwachte terugverdientijd voor energiebesparende maatregelen. Zo ligt de terugverdientijd voor een populaire maatregel als de hybride warmtepomp nu op ongeveer 18 jaar bij een gemiddeld stroom- en gasverbruik, vergeleken met slechts 8 jaar bij de hogere prijzen van december vorig jaar.

De aanschaf en installatie van een standaard hybride warmtepomp kost bij een bestaande cv-ketel circa 4.000 euro, waarbij al rekening is gehouden met de aftrek van beschikbare subsidies. Vanaf 2026 is de (hybride) warmtepomp verplicht bij het vervangen van een cv-ketel.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.