Ads Top

Energiebedrijven halveren terugleververgoeding: zonnige dagen minder rendabel

Energiebedrijven betalen steeds minder voor de stroom die ze terugkrijgen van klanten met zonnepanelen. Aan het begin van 2023 ontvingen zonnepaneelbezitters bij verschillende maatschappijen nog meer dan 20 cent per teruggeleverde kWh zonnestroom. Dat tarief is inmiddels ruim gehalveerd, met een gemiddelde vergoeding van 8 cent per kWh. Dit blijkt uit onderzoek van energievergelijk.nl op basis van 51 energiecontracten.

Ongeveer 2 miljoen huishoudens hebben zonnepanelen op het dak. Een deel van hen levert jaarlijks meer elektriciteit terug aan het net dan dat ze zelf verbruiken. Voor dit overschot ontvangen zij een zogeheten terugleververgoeding van het energiebedrijf.

Bovenaan de lijst met meest royale terugleververgoedingen staat Vattenfall, met een vergoeding van 16,8 cent per kWh bij een variabel energiecontract. Voor éénjarige en meerjarige vaste contracten komt Greenchoice als koploper uit de bus met een vergoeding van 11,5 cent per kWh.

Aan de andere kant van de schaal is Vattenfall verrassend genoeg ook de minst genereuze energieleverancier, met een schamele 4,5 cent per kWh bij een driejarig vast contract. Andere onderpresteerders in deze categorie zijn Energiedirect, Mega en Essent, die slechts 5 of 5,5 cent per kWh vergoeden.

Tot 2014 was er een regel die aangaf dat de terugleververgoeding voor stroom ten minste 70 procent van het kale leveringstarief moest bedragen. Echter, in afwachting van de nieuwe Energiewet die in 2025 wordt ingevoerd, is er momenteel geen specifiek vastgesteld vergoedingspercentage.

Van de 51 geanalyseerde energiecontracten voldoen er slechts twee aan de vroegere standaard van 70 procent van het kale leveringstarief, blijkt uit het onderzoek. Opzienbarend is dat 60 procent van de contracten zelfs minder dan de helft van dit tarief vergoedt. Een bittere pil is voor huishoudens die veel elektriciteit terugleveren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.