Ads Top

1,9 miljoen voor Fryske Wetterwaarmte ambitie

Friesland reserveert 2 miljoen euro voor het ontwikkelen en toepasbaar maken van lokale energiesystemen, gebaseerd op een collectief warmtenet en aquathermie. Het geld komt vanuit de Europese subsidieregeling Interreg. Een regeling voor duurzame ruimtelijke en regionale ontwikkeling.

Beide voorstellen zijn in april 2023 goedgekeurd, wat betekent dat 60 procent cofinanciering voor de aangedragen projectkosten door de beide Interreg(externe link) commissies is toegezegd.

Met deze goedkeuring, komt er circa 1,9 miljoen euro aan Europees geld naar Fryslân (verdeeld over de Friese partners; provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren, gemeente Leeuwarden, Energiecoöperatie Grieneko en Warm Heeg BV).

Focuspunt ligt op het ontwikkelen van rendabele aquathermie systemen die passend zijn bij de schaalgrote van de honderden Friese dorpen waar de energietransitie zal gaan plaatsvinden.

In Fryslân is het project WaterWarmth ontwikkeld en een consortium gevormd met partners uit zes Europese landen. Dit project heeft een totale omvang van 8 miljoen en het partnerschap omvat 22 partners uit Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, België en Frankrijk. Waaronder de provinsje Fryslân, gemeente De Fryske Marren, gemeente Leeuwarden, Energiecoöperatie Grieneko en Warm Heeg B.V. De beoogde projectlooptijd is 3 jaar.

Dankzij het ontwikkelen van dit ambitieuze projectvoorstel dient voor provinsje Fryslân zich de mogelijkheid aan om ook als projectpartner deel te nemen aan de ontwikkeling van het Interreg North West Europe project ‘AquaCOM’, onder leiding van het Ierse ‘Ballyhoura Development CLG’. De beoogde projectlooptijd is vier jaar.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.